Условна присъда и глоба за управител на магазин, продавал в обекта си фалшификати на световни марки

Крими

24-03-2022, 17:16

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Стоките били с лошо качество на изработка и без съответните стикери за сигурност

Управител на търговско дружество бе признат за виновен по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление против интелектуалната собственост - по чл.172б, ал.1 от НК. С присъда, на подсъдимия беше наложено наказание от 3 месеца лишаване от свобода, както и глоба в размер на 1000 лева. Съдът отложи изтърпяването на наложеното наказание лишаване от свобода за изпитателен срок от три години.

На 4 август 2016 г., при извършена проверка в магазин в широкия център на Варна и склад, стопанисвани от фирма на подсъдимия, се установява предлагане за продажба и използване в търговската дейност на различни стоки – джапанки, шапки, очила, колани, чанти и портмонета, шалове, калъфи за телефон, плейъри много други артикули, носещи знаци със запазените марки на общо 28 световно известни чуждестранни търговски дружества, без съгласието на притежателите на изключителните права. Стоките били с лошо качество на изработка и без съответните стикери за сигурност. Според назначената съдебно-маркова експертиза знаците, поставени върху намерените в магазина стоки, са сходни със защитените регистрирани търговски марки, което може да предизвика объркване у потребителите и предпоставки за несправедливо облагодетелстване на търговеца от известността на оригиналните марки. На над 5 милиона лева възлиза общата стойност на инкриминираните стоки, представляващи регистрирани търговски марки в Патентното ни ведомство и по реда на Мадридската спогодба за международна регистрация на марките. Подсъдимият в качеството си на управител на търговско дружество е извършвал продажба на стоки от защитени марки за реализиране на икономическа полза, не по предвидения в закона за марките и географските означения ред.

Подсъдимият мъж  е неосъждан. Той трябва още да заплати сторени по делото разноски за около 5000 лева. Веществените доказателства – различните стоки, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата, като след влизане на съдебния акт в законна сила следва да бъдат унищожени. Присъдата на Варненския районен съд  подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.