Два нови центъра за хора с деменция отварят във Варна до 2-3 месеца

Мисия Варна

23-03-2022, 17:16

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В момента тече процедура по Закона за обществените поръчки за избор на доставчик на социалните услуги

До 2-3 месеца се очаква да отворят врати двата нови центъра за хора с деменция във Варна, съобщи Таня Василева, директор на общинската дирекция „Социални дейности“. В момента тече процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) за избор на доставчик на социалните услуги. Ако няма обжалване, през май двата центъра би следвало да приемат първите потребители, стана ясно от думите на Василева.

Единият център се намира на ул. „Петко Стайнов“ №7 и е с капацитет 40 потребители. В него ще се предоставя дневна грижа на нуждаещите се. В другия център на бул. „Константин и Фружин“ ще се полагат 24-часови грижи за 15 души с деменция.

Финансирането е осигурено по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, като стойността на безвъзмездната помощ е в размер на почти 672 000 лв.  Финансовото участие на Община Варна в проекта е в размер на близо 111 700 лв., от които 62 700 бяха гласувани от Общинския съвет миналата година. Заради драстично повишаване на цените на стоките и материалите са необходими допълнителни 49 000 лв. за завършване обзавеждането на двата центъра. На заседание днес съветниците от социалната комисия одобриха отпускането на тези средства, но окончателното решение ще вземе местният парламент.

По време на проекта, който ще продължи 12 месеца, услугата в центровете ще е безплатна. За да бъдат включени, потребителите е необходимо да имат поставена диагноза от ТЕЛК или ЛКК. Заявления ще се приемат в Дирекция „Социални дейности“ на Община Варна.