Украински гимнастички тренират във Варна

Спорт

22-03-2022, 11:20

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Те са от клубове от Одеса и са у нас по покана на Българската федерация по художествена гимнастика

Повече от десет дни украински гимнастички тренират в морската столица. Те са от клубове от Одеса и са у нас по покана на Българската федерация по художествена гимнастика. Въпреки, че бягат от войната, момичетата не скриха усмивките си, предава Нова тв.

„Илиана Раева отправи апел към всички спорни клубове да отворят вратите си към тези мили и прекрасни деца. Ние се отзовахме. За нас ще е удоволствие да им осигурим нужната подготовка. Разпределени са при треньорките”, казва Кристияна Генчева, председател на КХГ „Грация”.

Както треньорите, така и българските гимнастички във Варна ги приемат с много любов. „Веднага ги приеха, започнаха да ги учат на български. Децата се чувстват добре”, допълва Генчева.

„Приеха ме много добре. Тук много ми харесва и се чувствам чудесно”, споделя 9-годишната Настя. Подготовката върви успоредно с тренировките на българските момичета. Въпреки крехката си възраст, някои от момичетата от Украйна вече имат завидни успехи.

„Настя е била шампионка на Украйна в „Б” категория миналата година. Има едно много добро ниво на подготовка”, обясни треньорката. Някои от украинските състезателки вече се подготвят и за европейски турнири.

„Имаме покана за участие в турнир на друг спортен клуб. Децата изявиха желание да участват и три от тях ще го направят. Домакините на това състезание абсолютно безвъзмездно ще приемат състезателките от Украйна”, каза още Кристияна Генчева.