Областният управител: Преговаряме за буферни паркинги за украинските автомобили във Варна

Мисия Варна

19-03-2022, 18:00

Снимка:

Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Украинците, дошли с личните си автомобили, наемат жилища за своя сметка и са гости на града, както всички туристи, обясни Благомир Коцев

Обръщение към варненци, чрез официалната си страница в социалните мрежи направи областният управител на Варненска област Благомир Коцев. 

Ето пълния текст на обръщението:

"Скъпи варненци,

Голямата вълна от бягащи от ужаса на войната украински граждани не стихва. Стотици жени, деца и възрастни хора продължават да минават ежедневно през Център за съдействие на бежанци от Украйна-Варна, създаден от областната управа заедно с неправителствени организации и други институции. Много от тези украински граждани достигат града ни с надежда да се спасят от смърт, глад и страдания. Всички те са оставили някого в родината си – съпруг, син, родител, брат или приятели, което им причинява невъобразима болка. Те се надяват единствено на българското гостоприемство, както и на това, че сме православни християни като тях и най-вече, че сме хора.

За съжаление нашата страна, макар и член на Европейския съюз, все още не дава необходимия стандарт за благоденстващ живот на много от своите жители. Вероятно заради това у много граждани вместо чувство на състрадание, се появява страх, че ресурсите на държавата ни ще бъдат пренасочени вместо към българските граждани, към бедстващите украинци.

В първите дни на кризата се отзоваха единствено доброволци. Тяхната саможертва обаче е непосилна за броя на нуждаещите се хора, които бягат от разрушените си градове. Затова решението на държавата да помогне активно – като например осигурената финансова помощ - понякога остава неразбрана от някои от нас. Надигна се дори брожение спрямо автомобилите на украинските граждани, чието присъствие в града тежи на някои наши съграждани по редица причини. В тази връзка бих искал да разясня какви мерки е предприела държавата и в частност областната администрация за посрещане на тази хуманитарна криза, за начините за справяне с нея и как ние се грижим за реда и сигурността във варненския регион при създалата се ситуация.

Със следващите редове искам с факти да спра разпространяването на някои популярни митове и неверни твърдения, които се тиражират в публичното пространство и създават напрежение между част от българските граждани и отговарящите за кризата доброволчески, хуманитарни и държавни организации:

- Украинците, които имат нужда от подслон, се настаняват в хотели и къщи за гости, което гарантира както тяхното спокойствие, така и сигурността и комфорта на гражданите на града. Ако това не беше предприето, съществуваше реална опасност от хаос и безредици, вследствие на бездомни украински граждани, търсещи подслон по паркове, транспортни и обществени сгради заради безизходица.

- Парични средства се дават не на бежанците, а единствено на хотелите и къщите за гости – само те могат да разчитат на помощта от 40 лв. на човек на ден, срещу което са длъжни да осигурят настаняване и изхранване три пъти на ден - закуска, обяд и вечеря. Но тези пари се дават на българските собственици на места за настаняване, а също така и за да покрият разходите си за персонал, хранителни и санитарни продукти, вода и електроенергия и други консумативи.

- Помощта от 40 лв. на ден е осигурена с европейски средства и тя не черпи ресурс от държавния бюджет – нито от парите за пенсии, нито от тези за здравеопазване, социални помощи, образование, инфраструктура или за други групи нуждаещи се български граждани.

- Ако беше предприет план за създаване на палаткови лагери, вместо да бъде използвана наличната хотелска база (предвид войната в Украйна, сезона и ковид кризата в момента често незаета), то при наличните цени на материалите и електроенергията, българската държава щеше да понесе огромни финансови загуби, които трябваше да бъдат компенсирани за сметка на гражданите.

- За настаняване към бежанския център в Двореца на културата и спорта се обръщат по-голямата част от дошлите украинци и те са предимно бедстващи хора, които нямат никакви средства. По-малка част от бягащите от войната украинци обаче идват със своите автомобили и наемат за своя сметка жилища в града. Те не се регистрират като бежанци, защото имат финансови средства, с които очакват да преживеят войната и са гости на града ни като всички други туристи, които идват във Варна през летните месеци.

- В момента преговаряме с различни ресорни ведомства как и къде да насочим украинските автомобили към няколко буферни паркинга в града, за да се намали трафикът и товарът върху синята зона и кварталите на Варна. Украинските граждани, които имат средства и желаят да паркират в централната част, ще имат същите задължения, както и останалите жители на морската столица. Затова призоваваме варненци към малко търпение докато се реши казусът с паркирането за доброто на всички!

Благомир Коцев - областен управител на Варненска област"