20 украинчета тръгват на училище във Варна

Мисия Варна

19-03-2022, 17:00

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Приемането на деца от Украйна в училищата и детските градини е над предвидения план прием, отбелязва началникът на Регионалното управление на образованието

20 заявления са подали украински граждани за достъп до обучение във варненски училища на децата им, съобщи началникът на РУО-Варна Ирена Радева. Учениците са насочени в няколко училища - СУЕО "Александър Пушкин", ОУ "Добри Чинтулов", СУ "Гео Милев", ВАСГ "Васил Левски" и др. В детска градина е прието дете в град Бяла с пълен имунизационен статус.

Приемането на деца от Украйна в училищата и детските градини е над предвидения план прием.

За прием в училище на дете бежанец от Украйна е необходимо детето да има личен номер на чужденец, а ако има родители с двойно гражданство – да има ЕГН. За постъпване в училище се подава заявление в сградата на Регионалното управление на образованието във Варна от родители. Ако имат документи за образованието на детето издадени от училището, в което е учило в Украйна, от управлението се съобразяват с това, което е учило детето до момента, за да го насочат към училище, което е със същия профил на обучение или най-близък до него. За прием в детските заведения остава изискването децата имат поставени задължителните ваксини от имунинизационния календар, съобщава Радио Варна.