28 български моряци на 2 кораба остават блокирани в Украйна

Мисия Варна

17-03-2022, 19:33

Снимка:

Параходство БМФ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Работи се за създаване на т.нар. "сини коридори" за евакуация, тъй като запасите от храна и вода намаляват

84 са блокираните кораби в украински пристанища, два от тях са с български екипажи - „Рожен” на параходство БМФ и „Царевна” на фирмата Навиборн. ”Рожен” е в Черноморск, а "Царевна" в Мариупол.

Капитан Александър Калчев, директор на БМФ каза, че шестима от моряците на "Рожен" вече са евакуирани, останалите 11 са добре, имат достатъчно храна и вода, чуват се по телефона с близките си.

По-сложна е ситуацията на „Царевна”. Екипажът от 17 български и трима украински моряци все още има храна и вода, но запасите намаляват, тъй като в Мариупол се водят активни бойни действия – това съобщи Даниел Стефанов, корабен мениджър.

"Работим и сме в постоянна връзка с международната морска организация за създаването на т.нар. сини коридори, за да може всички кораби, които са под някаква обсада да бъдат изведени безпрепятствено до безопасни води. Все пак някакво решение трябва да се намери и тук е ролята на нашата дипломация, на европейската дипломация и на световната дипломация да решат този въпрос", коментира пред Радио Варна заместник министърът на транспорта Владимир Върбанов.