46-и рожден ден празнува днес Миро

Варна Лайф

10-03-2022, 17:38

Снимка:

Снимка: Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Добричлията започва кариерата си на музикалната сцена от варненския фестивал Откритие

Един от най-популярните и харесвани български изпълнители през новия век - Миро, празнува на днешния 10 март своя 46-и рожден ден. Роден е през 1976-а година в Добрич. През 1991 година музикалният му талант е открит от Георги Сарандев и започва победното му шествие по фестивали.

През 1995 г. печели безапелационно фестивала „Откритие“. Годината му носи и влизане в топ 3 на „Златния Орфей“ и става представител на България на фестивала Памукале в Турция.

През 1997 г. влиза в Българската армия, като по същото време печели „Дебют“ на Първите музикални награди на България.

До 18-ата си година печели всички престижни национални музикални фестивали и редица международни.

През 1999 г. заедно с Галина Курдова създават Каризма. Само за една година Каризма се превръща в най-популярното име в България и печелят над 50 отличия. Осем години по-късно се разделят, оставяйки зад гърба си един-единствен албум – „Еклисиаст“ и серия от номер 1 сингли – „Рискувам да те имам“, „Колко ми липсваш“, „Ще избягам ли от теб“, „Минаваш през мен“ и др.

През 2008 г. Миро стартира солова кариера с албума „Омиротворен“, който се превръща в един от най-продаваните в българската музикална история. Миро става първият артист, признат от всички музикални гилдии в България. Хит сингълът „Губя контрол, когато“ е обявен за любима песен за последните 15 години от Дарик радио. Часове след официалното излизане, песента се превръща в абсолютен музикален лидер спрямо всички музикални стилове в страната. За първи път българска песен е най-ротирана в радиостанциите, като изпреварва утвърдените световни хитове, които заливат България по това време. Песента носи на Миро отличия от всички представителни награди в България, като дори получава международен приз от MAD TV Гърция. Другите сингли от албума са дует с Анелия – „Завинаги“, „Август е септември“ и дует с Крум „В едно огледало/Salma Ya Salama“ също достигнали до номер 1 в класациите. „Омиротворен“ се превръща в един от най-продаваните албуми в историята на българската музика, последвано от турнето „Омиротворен“.

В класацията на единствената радиомрежа за българска музика БГ Радио в Топ 20 на всички времена Миро е с безпрецедентното участие на 6 песни.

През същата и следващите 3 години Миро получава награди за най-добър артист на България. През 2009 г. с утвърдителен вот от страна на журналисти и музикални критици е избран да представи България на Евровизия.

През 2009 г. Миро пуска първи сингъл от албума си „Убиваме с любов“, който впоследствие също се превръща в номер 1, но работата върху него и победното шествие на Миро в класациите е в застой заради неочакваното му избиране за български представител на Евровизия. За първи път в историята на конкурса за България представителят е избран от жури. Безапелационно изборът им се спира върху Миро. Той представя 5 песни от различни автори и публиката избира неговата авторска „Ангел си ти“, която обаче е първата песен в соло кариерата му, която не достига до номер 1 в рамките на страната. Участието на певеца в Осло на финала на конкурса е гледано с огромен интерес в България, но не успява да достигне полуфинала, за което мнозина смятат, че е следствие от въвеждането на нов регламент за разделяне на вота – 50% от публиката и 50% от жури. За подобен проблем алармират и други артисти, включително Бони Тейлър през 2012 г. През 2010 г. Миро се отдава на активна почивка, изоставяйки работата върху втория си албум „Месия“.

През 2013 г. Миро е посланик на Giorgio Armani за България и е под номер 8 в първата класация на сп. Forbes за български знаменитости. Същата година излиза песента му „Сувенир“, в чийто клип участва и малкият му племенник Давид.

През творческата си кариера – и като част от дует Каризма, и като самостоятелен артист, Миро се включва в редица социални и благотворителни кампании. Той печели и редица призове извън музикалната сцена – като личност и за влиянието си върху съвременната култура.

На 31 януари 2016 г. Миро записва песента „Има смисъл“. Песента е специално създадена за проекта Антарктида – „Послание на края на света до хората от утрешния свят“. Песента „Има смисъл“ е вдъхновена от пътеписа на Людмила Филипова „Пътуване до края на света“. По нейна идея под българския храм „Св. Иван Рилски“ на остров Ливинстън (база на Българския антарктически институт) на 24 декември 2016 г. (Рождество Христово) се поставя времева капсула за следващите 50 години с послание от днешните хора до хората от утрешния свят. „Има смисъл“ и книгата на Людмила Филипова са подарък за феновете му.

Печелил е наградите за БГ модна икона и най-добре облечен мъж.

През 2021-а печели сърцата на публиката дори маскиран - в ролята на Носорога в шоуто "Маскираният певец", но тъй като неподражаемият му глас го издава е разпознат рано и завършва шоуто на трето място.

Преди около месец Миро представи най-новия си, трети дует с актрисата Койна Русева.