За пет дни: 8000 бежанци са преминали през центъра в ДКС във Варна

Мисия Варна

08-03-2022, 20:19

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нужни са вещи от първа необходимост и трайни храни, както и храна за домашни любимци

8000 души са преминали през Центъра за бежанци от Украйна в Двореца на културата и спорта във Варна за няколко дни, от които 60% деца. 3000 украински граждани са получили съдействие за настаняване. Бежанският поток продължава да се увеличава. Това каза областният управител на Варна Благомир Коцев по време на брифинг на Областния координационен щаб във връзка с бежанската вълна от Украйна, отбелязва Радио Варна.

В центъра има изнесен пункт на Държавната агенция по бежанците, от който бягащите от войната уреждат документите си за пребиваване в страната. Те получават хуманитарен статут, който им дава възможност да се възползват от социални придобивки, медицинска помощ,  дава им право да работят, както и достъп до образователната система, обясни Коцев. 

Необходими са вещи от първа необходимост и трайни храни, както и храна за домашни любимци.

Актуална информация за ситуацията ще бъде бъде публикувана в страницата на Центъра в социалните мрежи. От днес е създадена и официална електронна поща на Центъра – [email protected]. На тази поща могат да се пускат запитвания, да се записват доброволци и всички желаещи да направят дарение, могат да се свържат с Центъра чрез нея. Освен това функционират и две телефонни линии: +359 889 035319 и 359 889 034611.

До дни ще бъде достъпен и официален сайт на Центъра за съдействие на бежанци от Украйна.