Наемодателите на 200 апартамента за украински бежанци също искат държавна помощ

Мисия Варна

08-03-2022, 10:21

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всекидневно се увеличава броят на украинските бежанци, които идват в България. По последни данни те са над 38 хиляди. Голяма част от тях са настанени в хотели, но от Асоциацията на наемодателите в България също се включват. Около 200 апартамента са предоставени на украински бежанци, но не всички са регистрирани и числото може и да е по-голямо, съобщи Руслан Петков от компанията за туристическо настаняване "Варна холидей" и допълва, че много апартаменти са затворени за зимата. Красимир Андреев от Асоциацията на наемодателите заяви, че всеки помага според възможностите си:

"Ние от Асоциацията сме изпратили до всички наши членове информация за нуждаещи се от настаняване в цялата страна и продължаваме да приемаме информация и от двете страни (нуждаещи се за настаняване и собственици на имоти). Например, собственик на почивна база от Априлци се свърза с нас, за да предложи своята база за настаняване на бежанци. Всички колеги правят и отстъпки, някои настаняват безплатно, но всеки си знае какви са му възможностите и доколко е притиснат от разходи и заеми."

Вече се водят преговори с държавната администрация членовете на асоциацията на наемодателите също да получат обещаните на хотелиерите 40 лева на ден за приютен бежанец, каза още Красимир Андреев. Техни представители ще се включат и в работна група по обсъждане на прилагане на мярката на 8 март.

Освен всичко друго наемодателите помагат на украинските бежанци и за уреждане на документи, за ориентиране в страната. Във Варна пристигат основно жени и деца, които предпочитат настаняване в апартаменти в централната част на града. За тези, които са с автомобили, „синята зона“ се оказва проблем, посочват от Асоциацията и затова са изпратили писмо до общината.

"Искаме за 60 дни "Синята зона" да бъде безплатна за коли с украинска регистрация, защото има проблем с изпращането на SMS за „синя зона“ от чужди оператори", казва Красимир Андреев.

В момента върви и друга инициатива сред наемодателите - който има възможност, може да помогне директно, като наеме жилище на свой колега в Украйна без да го използва. Вече има българи, които са се включили в тази инициатива, но много апартаменти се оказват фалшиви. Затова трябва да се проверява много внимателно информацията за имота, съветва Руслан Петков.