Министърът на туризма успокои хотелиери край Варна: Престоят на бежанците от Украйна ще бъде обезпечен

Мисия Варна

05-03-2022, 15:55

Снимка:

Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще направим всичко възможно в рамките на 20 дни бежанците от Украйна да получат необходимите документи, за да могат да започнат да работят, обяви Христо Проданов

"Решението да се обезпечат хотелиерите, приели бежанци от Украйна, с по 40 лева на човек на ден, вече е в сила. Става дума за около 500 бежанци". Това съобщи в курорта "Златни пясъци" край Варна министърът на туризма Христо Проданов, който се срещна с представители на бранша.

"Надяваме се че поне ковид кризата вече е отминала, няма да има толкова силни вълни на заболеваемост, което да доведе до рестрикции. Дано по-бързо се успокои и ситуацията в Украйна. Ако това не се случи, не само руснаци и украинци, а и други туристи няма да имаме, никой не отива да почива там, където зоната е размирна", коментира Христо Проданов пред Радио Варна.

Той подчерта, че през тази година има 6 милиона лева повече приети в бюджета за реклама на страната ни като туристическа дестинация. Отново ще се разчита много и на българските туристи, които по думите на министъра винаги са били приоритет за бранша. 

На въпрос възможно ли е бежанци от Украйна да спомогнат за разрешаване на проблема с недостига на кадри в туризма у нас, Христо Проданов отговори: "Има бърза процедура, ще направим всичко възможно в рамките на 20 дни бежанците от Украйна да получат необходимите документи, за да могат да започнат да работят".