Продават за скраб кораба Вера Су?

Мисия Варна

05-03-2022, 07:30

Снимка:

ВВМУ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според разчетите на държавата, корабът е оценен на малко над 800 хиляди долара

Все още не е приключила сагата с кораба Вера Су, който заседна край Камен бряг. Съдбата му продължава да се разисква. 

От транспортното министерство заявиха за БНТ, че вероятно ще бъде продаден за скрап. Според разчетите на държавата, корабът е оценен на малко над 800 хиляди долара.

Ще покрие ли тази сума разходите за спасителната операция обаче и какви са възможните варианти?

В момента корабът „Вера Су" е собственост на застрахователната компания, след като турският корабособственик обяви, че изоставя плавателния съд. Работи се по два сценария. При единия компанията предоставя „Вера Су" на българската държава, за да го продаде и доплаща разликата за спасяването и провлачването на кораба.

"Другата хипотеза е застрахователите да изплатят всички направени разходи на българската държава и впоследствие те да разполагат със собствеността на кораба", каза Владимир Върбанов, зам.-министър на транспорта и съобщенията.

Корабът „Вера Су" беше изтеглен на сух док в кораборемонтния завод „Терем - Флотски арсенал". Плавателният съд ще остане тук, докато се вземе решение за съдбата му.

Състоянието на кораба е критично след удара в скалите и 36-те дни в бурното море край Камен бряг. След изваждането му на сушата се вижда, че е деформиран носът и голяма част от корпуса. Корабът има няколко големи пробойни и ремонтът му ще излезе скъпо.

"Всички вътрешни булбове, набори, ребра, са смачкани и е необходима пълна подмяна. Да бъдат подменени приблизително 100 тона ламарина", каза инж. Стефан Стоянов, административен и технически директор на „ТЕРЕМ - Флотски арсенал".

Ремонтът би бил много скъп затова по всяка вероятност "Вера Су" ще бъде нарязан и претопен. 800 хиляди долара ще покрият донякъде разходите по спасителната операция, която струва на държавата към 2,5 млн. лева. Остатъкът трябва да се покрие от застрахователя.

"Българската държава ще си върне изцяло разходите, които е направила. Аз се надявам със застрахователната компания да не водим дела и да не отиваме на арбитраж и да не извършваме съдебни разноски в тази посока", каза Върбанов.

Държавата продължава да плаща, макар и символично, на кораборемотния завод „ТЕРЕМ - Флотски арсенал", докато корабът „Вера Су" е там на док.