Варна се превръща в столица на компютърните игри

Мисия Варна

04-03-2022, 14:30

Снимка:

Община Варна / Пресцентър

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мисля, че е съвсем логично Варна да се превърне в привлекателен център за геймър индустрията, предвид младежкият интелектуален потенциал, с който разполага градът ни, отбеляза кметът Портних

Кметът на Варна Иван Портних присъства на откриването на първото издание на конференцията SEA Game Jam, в което ентусиасти, гейминг любители и професионалисти създават компютърни игри. Организатор на събитието е гейм студио Zariba, със съдействието на Община Варна. Срещата се провежда в Икономическия университет и продължава до 6-ти март. В рамките на инициативата млади IT специалисти ще участват в създаването на компютърна игра повод 50-тия юбилей от откриването на Варненския халколитен некропол.

"Благодаря на гейм студио Zariba за ентусиазма и перфектната организация на това събитие, което със сигурност ще даде нови посоки в развитието не гейминг културата сред младите хора. Чудесно е, че едно от предизвикателствата в конференцията е създаването на нова видео игра, посветена на най-старото обработено злато в света, открито преди 50 години във Варненския халколитен некропол. Вярвам, че това е един модерен и достъпен начин за популяризиране на този обект от световното културно наследство. Мисля, че е съвсем логично Варна да се превърне в привлекателен център за геймър индустрията, предвид младежкият интелектуален потенциал, с който разполага градът ни. Пожелавам на всички това събитие, което ние активно ще подкрепяме, да се превърне в традиция, каза кметът Иван Портних.

„Sea Game Jam е само началото и е част от по-голямата ни кауза Варна да се превърне в гейминг столицата на България, задържайки своите таланти в областта на разработването на игри, а защо не и да започне да привлича талантливи млади хора от цялата страна. Едно такова начинание би имало положителни ефекти не само върху обществото и икономиката на града ни, но и младите хора ще могат да останат и достойно да се развиват в родния си град", заяви Радостин Петров, изпълнителен директор на Zariba. Той посочи, че подкрепата на община Варна е от огромно значение, защото без нея реализацията на идеята би била нереалистична.

В Sea Game Jam участват 70 ентусиасти и професионалисти, а в създаването на компютърната игра с най-старото злато в света ще се включат 40 разработчици. В събитието ще има и конферентна част с изявени лектори от областта на разработването на игри, монетизацията, маркетинга и др. Програмата включва Game Dev конференция, 48-часов маратон Game Indie Pitch, тестване на прототипите и награждаване на победителите в конкурса, които ще получат уникалната възможност да представят играта си пред професионалисти от game индустрията на едно от най-големите изложения за инди студиа в региона, част от международната конференция Dev Play 2022, която се провежда в Букурещ. И трите части са с вход свободен. Организаторите имат амбицията инициативата да се превърне в традиционна за града, с пролетно и есенно издание всяка година.