Един милион са избягалите от Украйна от началото на руската инвазия

Мисия Варна

03-03-2022, 08:31

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Центърът за бежанци в Двореца на културата и спорта във Варна ще бъде открит днес или в петък

 

Върховният комисариат на ООН за бежанците съобщи, че един милион души са избягали от Украйна от началото на руската инвазия в страната преди по-малко от седмица - безпрецедентна по скоростта си бежанска вълна през този век, предаде Асошиейтед прес.

Според данните на ООН над 2 процента от населението на Украйна е избягало за под една седмица. Според Световната банка в края на 2020 г. жителите на Украйна са били 44 милиона.

Върховният комисариат прогнозира, че до 4 милиона души може да напуснат Украйна, но предупреди, че дори тази прогноза може да се промени нагоре.

В имейл комисариатът уточнява, че границата от един милион бежанци в Централна Европа е била надхвърлена според данните към полунощ по сведения, предоставени от националните власти.

В Туитър върховният комисар за бежанците на ООН Филипо Гранди написа: "Само за седем дни ние станахме свидетели на бягството на един милион бежанци от Украйна в съседните страни".

Сирия, гражданската война в която започна през 2011 г., в момента остава страната с най-голям изходящ бежански поток - над 5,6 милиона души по данни на ООН. Но дори при най-интензивното бягство от Сирия в началото на 2013 г. бяха нужни три месеца, за да напуснат един милион души.

Говорителката на Върховния комисариат Шабия Манту заяви в сряда, че "с този темп" потокът от Украйна може да я превърне в източник на "най-голямата бежанска криза през този век".

Припомняме, че във Варна днес или в петък ще бъде открит център за бежанци, който ще бъде разположен в Двореца на културата и спорта. Целта му е да съдейства на хората, бягащи от войната в Украйна и да ги пренасочва за настаняване, там ще се събират и помощите от дарители, съобщи Павел Попов, заместник-областен управител на Варненска област.

В центъра ще пристигат всички автобус с евакуирани, като оттам на хората ще бъде посочено какви следващи стъпки да предприемат. Попов подчерта, че Областна управа има координиращи функции и разчитат основно на работата на доброволците, които оказват помощ на бежанците.