Хотелиер: За летния сезон ще сме без туристи от Русия, Украйна, Беларус и Молдова

Мисия Варна

02-03-2022, 08:48

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В готовност са да предоставят хотелските бази за настаняване на украински бежанци

Сложната ситуация в Украйна и затварянето на въздушното ни пространство ще се отрази негативно на туристическия сектор в България. Това каза в интервю за Радио Варна Станислав Стоянов, заместник-председател на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци".

"Със затварянето на въздушното пространство, ние губим руския пазар и летният сезон ще премине без туристи от Русия, Украйна, Беларус, Молдова и други бивши съветски републики. В същото време, западният пазар е все още колеблив", коментира Стоянов.

"Очаквахме, че с облекчаването на мерките, ситуацията в туризма ще се подобри, но военната обстановка доведе до нови трудности за сектора. Надяваме се съвсем скоро ситуацията в Украйна да се нормализира ", допълни хотелиера.

Той и колегите му от Съюза на хотелиерите "Златни пясъци" и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) са в готовност да предоставят хотелските бази за настаняване на украински бежанци.

"В момента бежанците се настаняват основно в частни домове, при техни близки или роднини. Засега не са много приютените украински бежанци в хотелите по Черноморието. Имам информация, че в един от хотелите в региона са настанени около 10 бежанци. Вече сме предоставили ориентировъчни цени за настаняването на бежанците, а средствата ще се поемат от държавата", каза още Станислав Стоянов.