На граничния пункт "Дуранкулак" пристигнаха българите, евакуирани от Киев

Новините

02-03-2022, 08:35

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На граничния пункт „Дуранкулак“ пристигнаха автобуси и автомобили с бежанци и дипломати от Украйна.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска съобщи, че българите, които в следващите дни искат да се евакуират от Украйна, ще могат да разчитат на съдействие за това на Ситуационния център към министерството, тъй като, заради обстановката в момента, българските дипломати в Украйна са изтеглени от страната.

Автобусите с около 190 евакуирани граждани на България, Украйна, Република Северна Македония, Германия и Армения, както и автомобилите с дипломатическия корпус, преминаха на българска територия.

След 36-часово пътуване те влязоха в страната ни ГКПП „Дуранкулак“ малко пред 7 часа днес сутринта. По-рано на пункта министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че за всички е осигурен подслон, храна, както и възможност за превозване до избрани от хората места.

Министър Ганчовска уточни, че с евакуирането на мисията в Киев и генералното консулство в Одеса тяхната функция се поема от Ситуационния център, с който всеки български гражданин, искаш да напусне Украйна, може да се свърже за помощ.

Министър Генчовска информира, че днес със съдействието на турските власти с влакове са били евакуирани още български граждани от градовете Киев и Харков, без да даде повече подробности от съображения за сигурност.

Евакуираните от Киев споделиха пред журналисти, че са изключително благодарни на българското правителство, както и че по пътя, благодарение на добрата организация и ескорта, не са имали проблеми.

От „Дуранкулак“ автобусите ще се придвижат към Варна, където е осигурено всичко, което е необходимо за хората.

Областният управител на Варна Благомир Коцев, който също беше на граничния пункт, посочи, че в справянето с бежанската вълна от Украйна, получават подкрепа от Българския червен кръст, Българо-украинското дружество, както и от редица доброволци.