Корабът "Рожен" на БМФ остава блокиран в Украинското пристанище Черноморск

Мисия Варна

01-03-2022, 20:32

Снимка:

Параходство БМФ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Турция използва Конвенцията от Монтрьо и затвори Босфора и Дарданелите за военни плавателни съдове

Корабът "Рожен" на Българския морски флот продължава да е блокиран в украинското пристанище Черноморск. Това заяви изпълнителният директор на БМФ капитан далечно плаване Александър Калчев. Нашият кораб е там от 22 февруари. Военни кораби под всякакъв флаг вече не могат да преминават през черноморските проливи. Турция използва Конвенцията от Монтрьо и затвори Босфора и Дарданелите за военни плавателни съдове. Но дори и с тази мярка, Русия има доминираща роля в Черно море, заяви за БНТ журналистът Мехмед Юмер.

Войната затвори украинските пристанища. По неофициална информация в зоната от 12 мили патрулират руски кораби, които предупреждават, че навлизането в района е забранено. В момента Москва разполага с 18 големи военни кораба в Черно море.

В началото на февруари 6 руски военни кораба и подводница преминаха през Босфора и Дарданелите заради обявените тогава от Москва военни учения в Черно море. Още четири бойни кораба на Русия чакат да преминат проливите в същата посока.

Ще се позовем на конвенцията от Монтрьо, за да ограничим морския трафик и да предотвратим допълнителна ескалация на конфликта. Както винаги сме казвали, ние зачитаме суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

От шестте черноморски държави, три са в НАТО - България, Румъния и Турция. Още от края на 90-те Грузия си сътрудничи с Алианса. За март дори беше планирано мащабно съвместно учение с грузинските военни. В момента НАТО-вски кораби в Черно море няма. Когато Русия нападна Украйна, най-близкият кораб на Алианса е бил в Средиземно море.

Русия има доминираща роля, независимо, че НАТО-вски страни също да имат излаз на Черно море. Въобще няма да повлияе на руската военна мощ в момента. От Крим се случва другата фронтова линия, каза Мехмед Юмер, журналист.

Конвенцията от Монтрьо от 1936-та регулира плаването през Черноморските проливи. По време на война Турция може да наложи забрани за преминаването на бойни кораби през Босфора и Дарданелите. Конвенцията все пак оставя вратичка за военните кораби, които се връщат в базите си. Така че, руските кораби могат да преминат през проливите. Преценката остава на Анкара.

Няма да правим компромиси със своите национални интереси, но няма и да пренебрегваме задължението си да сме балансьор в региона и на глобално равнище. Ето защо няма да прекъснем отношенията си нито с Украйна, нито с Русия, каза Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция.

Турция използва конвенцията от Монтрьо и през 2008-ма, когато Русия призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Тогава Анкара не допусна американски военен кораб да премине проливите в Черно море.