Българин, обявен за сексуални посегателства в Германия, остава в ареста

Крими

01-03-2022, 18:12

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Апелативен съд – Варна потвърди решението на Добричкия окръжен съд

Апелативен съд – Варна потвърди постановения от Добричкия окръжен съд арест на български гражданин, обявен за международно издирване от властите в Германия за сексуални посегателства. Мъжът е бил задържан по силата на Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд – Мюнхен с цел предаване на лицето за наказателно преследване. Диян Т. е издирван за две посегателства срещу жена, извършени на 3 юни миналата година в Мюнхен. Германският наказателен кодекс предвижда за тях наказание до 15 години лишаване от свобода.

В съдебното заседание адвокатът каза, че исканото лице е дало съгласие за предаване на германските власти. Производството по екстрадицията е насрочено за утре пред Окръжния съд в Добрич.

Представителят на държавното обвинение бе категоричен, че единствената възможна мярка за неотклонение в случая е определеното от първата инстанция задържане под стража.

Апелативният съд прие, че издадената Европейска заповед за арест отговаря на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. Престъпленията са наказуеми и от българското законодателство. Описаните деяния намират аналог с престъплението „блудство“ от Наказателния кодекс. Давността за тях не е изтекла. Въззивният съд изтъкна, че Диян е знаел за наказателната процедура срещу него в Германия, но въпреки това е напуснал страната.

Настоящата инстанция стигна до извод, че единствената подходяща мярка за неотклонение по отношение на Диян Т. е „задържане под стража“. Поради това въззивният състав потвърди определението на Окръжен съд – Добрич, с което тя е взета.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен