Честита Баба Марта!

Животът

01-03-2022, 08:12

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора


С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – денят на пристигането на Баба Марта. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.

Във фолклора Баба Марта е представена като сестра или като жена на Голям Сечко (януари) и Малък Сечко (февруари). Тя винаги е недоволна от тях – или са ѝ изпили виното (ако са ѝ братя), или че са свършили някоя голяма пакост. Старицата (невестата) им се гневи, вследствие на което времето се разваля.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата.

В съвременената традиция на 1 март българите слагаме мартеници на дрехите или китките си и си пожелават здраве и щастие с думите „Честита Баба Марта“.

Първи март се смята за ден на името Марта.

Най-много мартеници се продават ден-два преди празника и в самия ден. Това споделят търговците на произведенията бяло-червена прежда, които си подаряваме днес с наричания за здраве и благоденствие. Цените т.г. са актуализирани, особено на изделията от вълна. Това споделиха продавачи в анкета на Мариела Димитрова: