Варна приема европейското по хандбал, ясни са съперниците ни

Спорт

27-02-2022, 10:29

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

БФХ продължава да бъде един от високо уважаваните организатори на прояви в европейския хандбал. EHF отново демонстрира това, като повери на страната ни поредно домакинство. През юли град Варна ще приеме шампионатите за младежи до 20 години от т.н. втора група. 16-те най-високо поставени нации в ранглистата за тази възраст ще спорят на ЕВРО 2022 в Португалия. От останалите отбори общо 21 тима са заявили участие и ще премерят сили в два еврошампионата, на които домакин ще бъде България. Да се организират две идентични първенства в една и съща държава в една година се случва за първи път в историята и EHF гласува това високо доверие на БФ Хандбал.

Първият шампионат ще се проведе от 1-ви до 11-ти юли. Той ще бъде с 10 тима, в него ще участва и нашият национален отбор. Останалите състави са на Русия, Австрия, Нидерландия, Чехия, Словакия, Латвия, Турция, Финландия и Грузия. Вторият европейски шампионат ще бъде от 14-ти до 24 юли с участието на 11 тима. Това са отборите на Израел, Беларус, Северна Македония, Швейцария, Румъния, Литва, Гърция, Украйна, Люксембург, Косово и Великобритания. Арена на двубоите ще бъде Двореца на културата и спорта в морската ни столица.

Жребият за точното разпределение на отборите по групи в двете първенства бе итеглен в централата на EHF във Виена. Той отреди на състава ни място в предварителна група „Б“, в която са още отборите на домакина Израел, Латвия и Грузия. В група „А“ ще спорят съставите на Нидерландия, Чехия, Гърция и Молдова.

За България това ще бъде поредно домакинство на прояви от календара на Eвропейската хандбална федерация. През 2016-та страната ни прие шампионат за юноши до 18 години, през 2019-та за девойки до 19 години, а през миналата – за юноши до 19 години. Миналото лято БФ Хандбал организира с огромен успех и предаваното в цял свят Европейско първенство по плажен хандбал за юноши и девойки, мъже и жени.