Емил Радев: Нахлуването в Украйна е заплаха за целия световен правов ред

Мисия Варна

25-02-2022, 15:07

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Във вторник предстои извънредна сесия на Европейския парламент, на която ще бъде приета резолюция за тревожната ситуация, съобщи варненският евродепутат

Нахлуването в Украйна е недопустима военна агресия над една независима държава, над суверенна нация, но то е и заплаха за регионалната и европейската стабилност, както и за целия световен правов ред. Така евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира военните действия на Русия срещу Украйна. На провелата се среща с членове на организацията на ГЕРБ във варненския район „Приморски” той информира, че във вторник предстои извънредна сесия на Европейския парламент, на която ще бъде приета резолюция за тревожната ситуация. 

„Председателят на ЕП и ръководителите на политическите групи вече излязоха с обща декларация, чрез която категорично осъждат нападението над Украйна и отстояват позицията, че териториалната й цялост не подлежи на преговори”, изтъкна Радев. Той изрази съжаление, че дебатите в Народното събрание за пореден път са показали, че за разлика от евродепутатите, българските народни представители трудно постигат съгласие по ключови теми, които предполагат единство. 

„Военният конфликт ще задълбочи проблемите, предизвикани от здравната и икономическата криза, но на този фон България още няма приет държавен бюджет, а и той едва ли ще отразява новите реалности. Останахме единствената държава без одобрен План за възстановяване. Докато други страни вече получиха общо 46 млрд. евро, които да инвестират в икономиките си, ние даже още не знаем подадени ли са последните корекции. Получихме поредния месец отсрочка от ЕК, а до края на годината трябва да бъдат договорени 70% от парите по плана”, обясни Емил Радев, като допълни, че до момента не е договорена и нито една от оперативните програми по новия програмен период. „17 държави в ЕС вече успяха да се споразумеят за евросубсидии за закупуването на електромобили, но България не е сред тях. Няма изгледи и за субсидии от държавния бюджет, въпреки че правителството притиска общините за чистотата на въздуха. Гражданите на държавата с най-стария автопарк в ЕС няма да могат да ползват финансови стимули за покупката на електромобили, но пък ще търпят санкции, ако колите им замърсяват”, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП. 

Той предупреди, че сега не е време за резки обрати в енергийната политика на страната ни. „В момент когато инфлацията расте, токът поскъпва, газовите доставки от Европа са под въпрос, а за АЕЦ купуваме ядрено гориво от Русия, не изглежда разумно да се закриват топлоцентралите, за които имаме собствен ресурс – въглища. С фотоволтаици и с батерии няма да го заместим”, поясни Емил Радев. Той даде пример с Германия, която след като обяви края на атомната си енергетика, се наложи да задоволява потребностите си с ток от Полша, произведен в ТЕЦ-ове, използващи въглища. 

В рамките на срещата Емил Радев отправи критики и по повод противоречивите сигнали, които управляващите отправят към европейските ни партньори. „В декларация с колегите от ГЕРБ и СДС в ЕП опровергахме предателската позиция на премиера по повод приемането на България в Шенген. Отричайки постигнатото, той не помага на страната ни, а на тези, които искат да я превърнат в буферна зона за мигрантите. От години сме изпълнили критериите и имаме пълна подкрепа за незабавно влизане в Шенгенското пространство и от Европейската комисия, и от Европейския парламент”, заключи българският евродепутат.