В МБАЛ “ Майчин дом-Варна“ спасиха родилка, развила един от най-редките синдроми

Мисия Варна

24-02-2022, 18:24

Снимка:

Снимка: Майчин дом - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Специалистите рано разпознали опасното състояние

В МБАЛ “ Майчин дом-Варна“ успешно се пребориха с едно от най-тежките и животозастрашаващи усложнения на бременността.

Бременна жена с близнаци, момче и момиче, без никакви предшестващи заболявания, постъпва в болницата с оплаквания от повишено кръвно налягане през последните няколко дни. Високото кръвно е овладяно и се престъпва към планирано цезарово сечение. Въпреки доброто общо състояние на жената, но поради отклоненията в изследванията, екипът следи активно пациентката след операцията и навреме разпознават един от много редките синдроми- HELLP, характеризиращ се с полиорганна недостатъчност и гърчове. Допълнително направените изследвания доказват опасенията на лекуващия лекар и потвърждават диагнозата. Това състояние се дължи на плацентарните хормони и се развива в тази тежка форма само у много малко бременни, като по-често засяга жени с близнаци. То е толкова рядко, че някои лекари не се срещат с него през цялата си кариера.

Ранното разпознаване, още преди поява на гърчовете позволи на екипа да назначи своевременна и адекватна терапия. Интензивното лечение и комплексни мероприятия на акушери и анестезиолози помогнаха на жената да се възстанови бързо, да бъде с децата си, да кърми и да се чувства добре, въпреки сериозните усложнения.

Младата майка е изписана на 7-ия ден в добро общо състояние, без последствия за здравето й, щастлива с новите членове на семейството си.

"Доктор Цонев и екипът на МБАЛ „Майчин дом-Варна“ благодари на Красимира за доверието и усмивката, която не я напусна през целият й престой. Желаем на прекрасното й семейство здраве и безброй щастливи моменти", пишат от МБАЛ „Майчин дом-Варна“ на официалната си страница в социалните мрежи.