Експерт: Цената на бензина у нас скача след около седмица-две

Новините

24-02-2022, 08:51

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Цените на петрола скочиха на нива от 100 долара за барел, след като руският президент Владимир Путин обяви "военна операция" в Украйна.

"У нас увеличението на цените на бензина няма да се случи веднага, а след около седмица-две", коментира пред Радио Варна Валентин Кънев, председател на Балканска черноморска петролна и газова асоциация. Според него обаче основната причина за ценовия ръст на нефта не е толкова напрежението между Русия и Украйна, колкото голямото търсене спрямо предлагането.

„Заради пост ковид вълната и възстановяването на икономиката, доставките не могат да се справят, цените на нефта също се увеличават, а прогнозите са, че цената може да стигне 115 долара за барел.”

Кънев не се ангажира с цена на бензина от 3 лева за литър. Той смята, че бихме могли да задържим цените по примера на Унгария.

„Горната граница, на която може да се продава бензин в Унгария, е 1.35 евро за литър – около 2.60-2.70 лева. Това е временна държавна намеса, която ще действа до 15 май. Когато расте цената бензина, расте и ДДС. Приходите в хазната от ДДС се увеличават и биха могли допълнителните разходи над пределната цена да се поемат от допълнителните приходи, които са се генерирали от повишаването на цената на горивата. Друг начин е да с понижат акцизите, но те са фиксирани. Затова по-добър вариант за смекчаване на ценовия удар е да се използват възможностите на ДДС.”

Военен конфликт между двете държави би повлиял върху пазара, но не толкова съществено.

„Трудно бихме си представили ситуация, в която да бъдат спрени или ограничени доставките с танкерите руски газ, които пътуват от Новоросийск през Босфора. Военните учения с кораби и самолети, които се интензифицираха в Черно море, едва ли ще окажат влияние. Санкциите на Европа срещу Русия ще бъдат в други сфери, не в доставките.”

Ако доставките бъдат спрени или ограничени, България разполага с военно-времеви запаси, на които може да разчита.

„Ние плащаме в цената на горивата стотинки за поддържане на такъв запас, така че доставките да могат да преминат в тези запаси.”