Собственик на пекарна във Варна: Намаляването на ДДС на хляба на 9% няма да помогне

Мисия Варна

23-02-2022, 12:56

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предложението за намаляване на ДДС на хляба на 9% няма да помогне на малкия бизнес. Това сподели пред Радио Варна Николай Николов, собственик на квартална пекарна в морската столица.

"За такива малки производства като нашето подобна мярка няма да доведе до понижение на цените, защото трябва да бъде понижено ДДС на брашно, сол, вода, ток ... От тази промяна биха имали полза големите хлебозаводи, които плащат по 200 хиляди лева ДДС на месец. "

Пекарната в квартал "Левски" е купувала италиански брашна на цена от 2 лева за килограм през септември миналата година, а сега цената е двойна. Българските брашна повишиха цената си с 10-12%, обяснява повишените си производствени разходи Николов.

"В нашето производство цената на суровината не е толкова определяща за цената на крайния продукт. Токът ни се качи два пъти - първото увеличение беше около 30-40%, после още толкова, а в момента стигна 300. Плащахме хиляда лева, а сега около 2800-3000 лева. "

Икономистите Валя Петрова и Десислава Николова уточняват, че диференцираните ставки на ДДС досега не са довели поевтиняване на нито един продукт или услуга. Те не очакват изсветляване на бизнеса.