Настояват за спешни мерки във връзка с недостига на квалифицирана работна ръка в морския бранш

Мисия Варна

23-02-2022, 13:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От Българската морска камара са отправили 42 предложения за развитието на синята икономика у нас, сред тях и създаване на гаранционен фонд за корабостроене и кораборемонт

Членовете на Българската морска камара са направили 42 предложения за развитието на синята икономика в България. Предложенията вклюват спешно изтотвяне и приемане на Национална морска политика, разделяне функциите на Морска администрация и капитана на пристанището и създаване на гаранционен фонд за българското корабостроене и кораборемонт, съобщава Радио Варна.

Фирмите и институциите, които членуват в морската камара предлагат още държавата да вземе мерки във връзка с недостига на квалифицирана работна ръка в морския бранш. Крайно време е да бъдат приети Генералнитеплановеза развитие напристанищатавъв Варнаи Бургас, които се бавят вече пет години, пишат още от БМК и подчертават, че трябва да се вземат мерки за подобряванеприлежащатаинфраструктуратакъмпристанищата, а също така да се изградят 18-то и 19-то корабни места за обработка на контейнериизърненитоварив пристанищен терминал „Варна Запад“.

Реорганизация на системата по търсене и спасяване на море, както и продължаване процеса на концесиониране на пристанищата, са сред другите предложения на членовете на Морската камара.