"Рапунцел" и "Пепеляшка" на сцената на варненския куклен театър тази събота и неделя

Варна Лайф

19-02-2022, 08:30

Снимка:

Снимка: Нина Локмаджиева за Държавен куклен театър Варна

Автор:

Полина Петрова

Всичко от Автора

Представленията започват точно в 11 часа

"Рапунцел" е представлението, което са подбрали от репертоара си от Държавен куклен театър-Варна, за да зарадват тази събота най-малките си почитатели. Спектакълът ще започне в 11 часа на закритата сцена при спазване на актуалните противоепидемични мерки.

Постановката на Росица Миновска-Деведжиева е подходяща за деца над 5 години.

В непристъпна кула без врата, далече от хорските очи, живее дългокосата красавица Рапунцел. Затворена там от магьосницата баба Готел, напълно откъсната от света, девойката копнее да бъде свободна. Неочаквано се появява принц на бял кон. Ще успее ли Рапунцел да се спаси?

Спектакълът е създаден по едноименната приказка на братя Грим, любима на поколения деца, израснали с нейните послания за правото на свободен избор и силата на любовта!

В драматизацията са вплетени елементи от оригиналната приказка на Джамбатиста Базиле и варианта на Шарлот-Роз дьо ла Форс – писатели, творили през 17 век.

Сценография и костюми – Свила Величкова, музика – Пламен Мирчев-Мирона. В ролите са Евгения Василева, Емилия Петкова и Боян Стоянов.

В неделя от 11 часа на закритата сцена на кукления театър ще бъде представен спектакълът "Пепеляшка". Това е любима приказка за деца и възрастни. Приказка, която кара зрителите да повярват в чудесата и да искат отново и отново да преживеят трогателната история на бедното момиче, което става принцеса.

Разказана с въображение, изиграна с чувство, „Пепеляшка” живее на сцената на Варненския куклен театър от 1990 г. В разказа на актьорите умело се вплита и участие на децата от публиката, които магията на театъра превръща в принцеси, гълъбчета и кончета. Тези незабравими моменти всеки път връщат времето назад към приказното кралство на Шарл Перо.

Постановката е на Джанан Каба, сценография – Свила Величкова, драматизация – Джанан Каба и Александър Илиев, музикално оформление – Светла Василева. В ролите са Веселина Калчева, Таня Жекова, Галин Гинев.