България отбелязва 149 г. от обесването на Васил Левски, Варна чества в събота

Архив Варна

18-02-2022, 08:23

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На 18 февруари България отбелязва 149 г. от обесването на Васил Левски, национален герой, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) /и 19 февруари/. Дяконът, Игнатий, Джингиби, Апостолът на свободата или просто Левски – това са имената, с които е известен Васил Иванов Кунчев. В много храмове в страната ще бъде отслужена панихида в негова памет.

В родния му град Карлово тази вечер ще се състои възпоменателна церемония по отбелязване годишнината. По-рано в Националния музей "Васил Левски" ще се проведе кръгла маса на тема "Васил Левски, четническите акции и комитетскотото дело 1867-1873 г.". На 19.02 от 11 часа на площад "Васил Левски" ще се проведе и възпоменателен митинг-поклонение с шествие до родната къща на Апостола. Програмата в Карлово в подробности може да видите тук.

В Добрич в 9.30 сутринта духовият оркестър „Добрич“ с диригент Стоян Монов ще изпълни възрожденски песни пред паметника на Апостола. Протойерей Емануил ще отслужи панихида, посочи зам.-кметът по Хуманитарните дейности в община Добрич д-р Емилия Баева. Един от големите магазини за техника в Добрич през целия ден на екраните си ще показва снимка с образа на Васил Левски и неговата крилата фраза „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си“, както и три емблематични дати в българската история – 18 февруари 1873 година, 20 април 1876 година и 3 март 1878 година.

Поканени тази година да проведат „Караул на паметта“ са учениците от ФСГ „Васил Левски“ в Добрич с директор Минка Господинова. Фотодокументална изложба, предоставена от Националния музей „Васил Левски“ град Карлово, ще бъде подредена във фоайето на Младежкия център „Захари Стоянов“ в Добрич.Старанието на община Добрич е през целия ден да имаме поводи да си припомняме за Васил Левски, подчерта зам.-кметът д-р Емилия Баева.

Във Варна честването на паметта на Апостола ще бъде на 19.02.2022 г. (събота). Заради ограниченията, наложени от епидемиологичната обстановка, събитията няма да преминат по установения протоколен ред, съобщи пресцентъра на общината. Всички граждани и организации могат да поднесат венци и цветя при спазване на мерките за безопасност, между 09.30 ч. - 10.30 ч. на паметната плоча на кръстовището на бул. „Осми приморски полк” и бул. „Васил Левски", и от 10.00 ч. до 11.30 ч. - пред паметника на Апостола в Морската градина.

Роден на 18 юли 1837 година в Карлово, в ранната си възраст, Васил Иванов Кунчев станал послушник и обикалял из селата за да събира помощи за Хилендарския манастир, учил църковно пеене и богослужение. А през 1858 година приел монашеството в Сопотския манастир под името Игнатий. Само четири години по-късно обаче, по призива на Георги Раковски, се отправил за Белград за да се включи в Първата българска легия. Малко по-късно в Белград получил бойното си кръщение, и името Левски. Така той последвал съдбата си да служи на отечеството и посветил живота си на каузата за освобождението на България. А в спомените и в сърцата на бъдещите поколения, освен като революционер, той ще остане и като гениален стратег, създал нелегална мрежа от комитети, обхванала цялата страна. През есента на 1872 година се изградили и първите окръжни центрове, които осъществявали координацията между Букурещкия централен комитет и местните в страната. В този период обаче организацията била ударена от турците, много нейни участници били арестувани, а самият Левски бил заловен, след като се отбил в Ловеч за да прибере комитетския архив. Той бил изправен пред съда в София и на 18 февруари 1873 година бил обесен.