Деца-поети от Варна с престижно отличие от международен конкурс в Италия

Мисия Варна

17-02-2022, 16:22

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Възпитаниците на литературния клуб към ОДК получават признание от конкурса в Триест за втора поредна година

За втора година възпитаниците на Литературен клуб и младежки медиен център „Касталия“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, са удостоени с престижно отличие в Италия. Учениците на Магдалена Маркова се представиха със сонетен венец в 18-ия Международен конкурс за поезия и театър „Castello di Duino“ в град Триест, а компетентното жури им отреди III място в училищната секция.

„В продължение на близо два месеца четиринадесет деца от клуба подготвяха своя сонетен венец, който тази година бе озаглавен „Носталгия“. Изключително сме щастливи от това признание и поканата, която получихме за включване в официалната церемония по награждаване на лауреатите, която ще се състои на 19 март“, заяви Магдалена Маркова. В специално писмо организаторите на конкурса молят и за фотографии на децата, които да послужат при медийното отразяване в Италия.

Децата-поети на „Касталия“ вече веднъж бяха отличени за своите сонетни венци на „Castello di Duino“ в Триест. През 2021 г. те си поделиха второто място с представителите на Словения. Тогава варненчетата получиха диплом, плакет и парична сума, която дариха за благотворителен проект.

Конкурсът „Castello di Duino“ е под патронажа на Националната комисия на ЮНЕСКО и е един от най-престижните в света.

През т.г. школа „Касталия“ към Общински детски комплекс, гр. Варна, отбелязва и 25 години от създаването си.