15 години от създаването си чества Административният съд във Варна

Мисия Варна

15-02-2022, 15:32

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съдийският му състав днес включва 25 магистрата

Днес – 15 февруари 2022 г. съдиите от Административнен съд – Варна отбелязаха 15-тата годишнина от встъпването си в длъжност. 

Преди 15 години се създават административните съдилища със седалища и съдебни райони, които съвпадат със седалищата и съдебните райони на окръжните съдилища в страната. Влиза в сила новият Административнопроцесуален кодекс (12.07.2006 г.), който има като задача да осъвремени нормативната регламентация на съда и да създаде регионални съдилища, които да разглеждат административните дела като първа инстанция. Въз основа на кодекса са създадени 28 административни съдилища, сред които и Административен съд – Варна, който е вторият по големина сред новосъздадените административни съдилища в страната. 

Преди 15 години на 15 февруари, след проведен национален конкурс, в Административен съд - Варна полагат клетва и встъпват в длъжност 33-ма съдии. Днес съдийският състав на Административен съд – Варна включва 25 магистрата. 

От 1 март 2007 г. стартира правораздаването в административните съдилища. Чрез тях се гарантира непосредствено установяване на европейския правов ред, на европейските норми на отношения между гражданите и държавата. С днешна дата не може дори да се сравнява равнището, на което се намира българското правосъдие и административното производство, преди 15 години и това, което е сега. Оценката на всички външни институции и на всички наши европейски партньори, отразени в информационните табла, сочат, че административното правосъдие в България е на една от челните позиции. Много малко са държавите, които по параметрите бързина и ефикасност на правосъдието изпреварват българските административни съдилища. През 2020 г. Административното правораздаване в България е на първо място в целия Европейски съюз по показателя бързина на разглеждане на административни дела. Това показват официалните данни на ежегодното информационното табло за резултатите в областта на правосъдието за 2020 г. в държавите – членки на Европейския съюз.

 „Не подлежи на оспорване, без административно правосъдие, без възможност на гражданина да оборва по законен ред незаконните действия на административната власт, не може да се говори за добър ред, още по-малко за правов ред в една държава“ – казва проф. Стефан Киров през 1905 г., на Осмия събор на българските юристи.

Днес, при цялостното поставяне на обществения живот в рамките на правото, това разбиране за значението на административното правосъдие не само не е променено. Напротив. То, поради широката регулаторна дейност на държавата, в т.ч. и регулаторната дейност на Европейския съюз, е още по-осезаемо.