Заради напрежението между Украйна и Русия: Туроператори са притеснени за летния сезон у нас

Туризъм

14-02-2022, 14:21

Снимка:

Снимка: Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На руския пазар в момента няма ранни записвания за България, в Украйна са изключително малко, като никой не предплаща

Българските туроператори са притеснени за летния сезон заради конфликта между Русия и Украйна. Те се надяват да няма военни действия, които ще доведат до отлив на руски и украински туристи по Българското Черноморие. „Всички изчакваме да видим какво ще се случи и се надяваме да няма война в Европа през 21 век“, заяви пред TravelNews Мартин Петков, управител на туроператора “Гоу ту холидей” ООД (Go2Holiday), който представлява международния концерн ANEX Tour у нас. Според него военни действия ще се отразят зле на сезона, като руски и украински туристи няма да дойдат. На руския пазар в момента няма ранни записвания за България. В Украйна са изключително малко, като никой не предплаща, обясни Петков.

Същото потвърди и Румяна Юксел, управител на туроператора „Аква тур БГ“, която е представител на “Пегас туристик” у нас. „Към момента няма никакви планирани чартъри за лятото от Русия, тъй като е наложена забрана за осъществяването на такива вече две години до България“, каза Юксел. Засега единствено ще има самолети по редовните линии. Тя се опасява, че ако за трета година не тръгнат чартърите трайно ще загубим руските туристи. Петков и Юксел допълниха, че държавата в лицето на Министерството на туризма и Министерството на външните работи трябва да води преговори за пускането на чартърите за летния сезон. Министърът на туризма Христо Проданов вече повдигна въпроса по време на среща с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

„Без чартъри не можем да направим добри пакети за България“, обясни Мартин Петков. По думите му цените на самолетните билети по редовните линии през миналия летен сезон са били в рамките на 550-700 долара, което е изключително скъпо и не могат да бъдат привлечени многобройни руски туристи.

„Масови туристи от Русия няма да има през летния сезон без чартъри до България“, коментира Галин Георгиев, управител на туроператора „Солвекс“, който е представител и на руската авиокомпания S7 у нас. Пакетите по редовните линии се оскъпвят с минимум с 200 евро за четиричленно семейство, които стават непродаваеми спрямо други конкурентни наши дестинации.

В момента между България и Русия летят „Аерофлот“ и България Еър“ до София, а авиокомпанията S7 оперира три пъти седмично до Бургас и един път до Варна, обясни Георгиев. Най-много пътуват руснаците с имоти в България. В края на април от S7 планират да осъществяват по един полет на ден до морските ни градове. „България Еър“ и „Аерофлот“ имат разрешения да летят и до Варна и Бургас през лятото.