Над 12 000 пациенти от областта са сменили личния си лекар през 2021-ва

Мисия Варна

09-02-2022, 17:10

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нормативните разпоредби позволяват да бъде избран нов личен лекар по всяко време на годината при смяна на настоящ адрес на пациента, както и при евентуално прекратяване на практиката на общопрактикуващ лекар, независимо от причините за това

12 029 пациенти от Варненска област са сменили личните си лекари през декември 2021 г., сочи справка на РЗОК - Варна. Цифрата съдържа пререгистрации поради лични предпочитания на пациента, смяна поради прекратяване на практиката на общопрактикуващ лекар (ОПЛ), както и поради промяна на настоящ адрес на пациента.

Освен в периода 1 – 31 декември ОПЛ може да бъде сменен по лични предпочитания на пациента и от 1 до 30 юни. Нормативните документи уреждат улеснена процедура за това. За извършване на смяната не се изисква подаване на молба в Здравната каса. Достатъчно е здравноосигуреното лице да разпечата от официалния сайт на НЗОК регистрационна форма за постоянен избор на общопрактикуващ лекар  (адрес: www.nhif.bg, меню „За гражданите”, подменю „Регистрационни форми за избор на общопрактикуващ лекар”), да впише личните си данни и с попълнената регистрационна форма и здравноосигурителната си книжка да посети избрания нов личен лекар. Изборът се смята за осъществен от момента, в който двете страни положат подписи под регистрационната форма.

Нормативните разпоредби позволяват да бъде избран нов личен лекар по всяко време на годината при смяна на настоящ адрес на пациента, както и при евентуално прекратяване на практиката на общопрактикуващ лекар, независимо от причините за това.

НЗОК поддържа актуален регистър с подробна информация за всички договорни партньори за годината, вкл. и общопрактикуващи лекари. Те са посочени с адреси и телефони на практиките. Информацията може да бъде открита на официалната страница на НЗОК – www.nhif.bg, в меню „Информация за договорени дейности”, подменю „Търсене на договорни партньори и дейности”.