Отбелязваме 122 г. от кончината на Кап.Петко войвода

Животът

07-02-2022, 08:56

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес отбелязваме 122 г. от кончината на българския национален герой и революционер Кап.Петко войвода. Той е един от малкото хайдути, чиито жизнен път стига и до морската столица.

Свързвайки последните 20 г. от своя живот със Варна, той продължава по същия начин. Независимо, че ние вече имаме свободата. Капитанпетковската принципност, честност, идеализъм - те са до края на неговия живот", подчерта в интервю за Радио Варна председателят на варненското Тракийско дружество „Кап.Петко войвода“ Румяна Вълчева.

"Няма как да забравим Кап.Петко, защото той ни кара да се замислим как ние работим за нашата Родина и каква е нашата дан към нея, с оглед на целия живот и дело, които той ни е оставил като пример. В своето развитие той е минал от хайдушката романтика към осъзнатия революционер. Преминал е през атинското военно училище, докоснал се е до идеите на Джузепе Гарибалди, участвал е в освобождението на всички балкански народи. Да не говорим за усилията, за стихията му за освобождението на неговата родна планина Родопите, земята, която му е дала живот. И е успял тази стародавна българска земя да бъде защитена като българска, като същевременно защити населението - това е била основната цел", подчерта Румяна Вълчева пред Радио Варна. 

Общоградското поклонение по повод 122 години от кончината на легендарния революционер е от 11.30 часа на гроба на войводата в старите варненски гробища.