Белослав е първата община във Варненска област с подземни контейнери за смет

Мисия Варна

04-02-2022, 10:32

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Белослав е първата община във Варненска област, в която бяха монтирани подземни контейнери за разделно сметосъбиране, съобщава Радио Варна. Модерната система е финансирана по европейски проект, а от няколко седмици вече е в експлоатация.

На 11 места в града са поставени по три контейнера с различни цветове, в зависимост от отпадъка, за който са предназначени. Съдовете са за пластмаса, хартия и картон, както и за стъкло.

"Контейнерите са вече в експолатация. Провеждаме и информационни кампании за тяхното използване, които са насочени към обществото и малкия и средния бизнес. Чрез тези кампании обясняваме на населението и колко спестява общината от разделното събиране на отпадъци", каза в интервю за "Радио Варна" кметът на Община Белослав Деян Иванов.

"86 лева плащаме за тон твърд битов отпадък. Като прибавим сметосъбирането и сметоизвозването, цената надхвърля 100 лева. Тази сума ще бъде спестена ако гражданите си изхвърлят отпадъците разделно. Освен това, отпадъкът ще бъде оползотворен и така ще пазим природата", поясни Иванов. Според кмета, белославци вече са свикнали с новата модерна система и показват отношение към рециклирането и опазването на околната среда.

"Благодаря на гражданите, че изхвърлят отпадъците разделно. От проверките, които съм направил след въвеждането в експлоатация на новата система, виждам че контейнерите за хартия са пълни само с хартия, тези за стъкло - само със стъкло. Няма смесване на отпадъци, което затруднява след това тяхното отделяне", каза още Деян Иванов.

Сред приоритетите на Община Белослав за 2022 година е ремонт на единствения път, свързващ Белослав и Аврен, по-известен като "Бялата вода", който не е в добро състояние.

"Предстои асфалтиране на тази пътна отсечка, на която са се провеждали и етапи от Рали България. Мен лично ме е било срам, когато са идвали междуанродни участници и са виждали какви пътища имаме в България. Хората сигурно са си мислили, че са на луната. Надявам се това да остане просто един неприятен спомен. Този път е и единствения, по който минават автомобилите на Спешна помощ и полицията в Белослав", коментира кмета.

Предстои ремонт и на няколко автобусни спирки на територията на общината, като приоритетни са спирката в село Езерово и в северната част на Белослав.

"Тази година предвиждаме и изграждането на екокът в известната местност "Авренска поляна", който да превърнем в привлекателно за туристи място", обясни Деян Иванов.

Към момента, Община Белослав не предвижда въвеждане на режим на тока за уличното осветление, въпреки че разходите за електроенергия са се увеличили тройно.