Белослав е първата община във Варненска област с подземни контейнери за смет

Мисия Варна

04-02-2022, 10:32

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Белослав е първата община във Варненска област, в която бяха монтирани подземни контейнери за разделно сметосъбиране, съобщава Радио Варна. Модерната система е финансирана по европейски проект, а от няколко седмици вече е в експлоатация.

На 11 места в града са поставени по три контейнера с различни цветове, в зависимост от отпадъка, за който са предназначени. Съдовете са за пластмаса, хартия и картон, както и за стъкло.

"Контейнерите са вече в експолатация. Провеждаме и информационни кампании за тяхното използване, които са насочени към обществото и малкия и средния бизнес. Чрез тези кампании обясняваме на населението и колко спестява общината от разделното събиране на отпадъци", каза в интервю за "Радио Варна" кметът на Община Белослав Деян Иванов.

"86 лева плащаме за тон твърд битов отпадък. Като прибавим сметосъбирането и сметоизвозването, цената надхвърля 100 лева. Тази сума ще бъде спестена ако гражданите си изхвърлят отпадъците разделно. Освен това, отпадъкът ще бъде оползотворен и така ще пазим природата", поясни Иванов. Според кмета, белославци вече са свикнали с новата модерна система и показват отношение към рециклирането и опазването на околната среда.

"Благодаря на гражданите, че изхвърлят отпадъците разделно. От проверките, които съм направил след въвеждането в експлоатация на новата система, виждам че контейнерите за хартия са пълни само с хартия, тези за стъкло - само със стъкло. Няма смесване на отпадъци, което затруднява след това тяхното отделяне", каза още Деян Иванов.

Сред приоритетите на Община Белослав за 2022 година е ремонт на единствения път, свързващ Белослав и Аврен, по-известен като "Бялата вода", който не е в добро състояние.

"Предстои асфалтиране на тази пътна отсечка, на която са се провеждали и етапи от Рали България. Мен лично ме е било срам, когато са идвали междуанродни участници и са виждали какви пътища имаме в България. Хората сигурно са си мислили, че са на луната. Надявам се това да остане просто един неприятен спомен. Този път е и единствения, по който минават автомобилите на Спешна помощ и полицията в Белослав", коментира кмета.

Предстои ремонт и на няколко автобусни спирки на територията на общината, като приоритетни са спирката в село Езерово и в северната част на Белослав.

"Тази година предвиждаме и изграждането на екокът в известната местност "Авренска поляна", който да превърнем в привлекателно за туристи място", обясни Деян Иванов.

Към момента, Община Белослав не предвижда въвеждане на режим на тока за уличното осветление, въпреки че разходите за електроенергия са се увеличили тройно.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)