Дъщерята на починалия възрастен мъж ще съди управителката на дома и персонала

Мисия Варна

03-02-2022, 20:34

Снимка:

Снимка: БНТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според Мариам Мхитариан, работещите в социалното заведение са проявили небрежност в грижите

Дъщерята на починалия в Дома за възрастни хора в село Рояк Андраник Мхитариан смята да заведе съдебно дело срещу управителката на дома и персонала, подценили състоянието на баща ѝ. Според Мариам Мхитариан, работещите в социалното заведение са проявили небрежност в грижите за възрастния мъж, което е довело до смъртта му, информира БНТ.

Дъщерята на Андраник Мхитариан пита защо никой не е повикал спешна медицинска помощ, след като в деня преди да почине, той е имал пристъпи и затруднено дишане, както твърди управителката на дома.

"Защо, когато му е оказвана първа помощ не се е стигнало до повикване на Бърза помощ, което би трябвало да следва след оказана първа помощ. Те нямат маски и други необходими апарати, за да могат да му помогнат", обясни Мхитариан.

Управителката на Дома за стари хора в Рояк обясни, дежурната сестра е тази, която преценява дали да се повика Спешна помощ. Дъщерята на Андраник обаче твърди, че според договора ѝ с дома, при здравословен проблем оттам са длъжни да се свържат с роднините.

"Никога не съм имала обаждане, нито за синините на баща ми, нито за голямата рана на главата му. Ние сме знаели, че татко е добре. Имахме информация, че има спречкване със санитарите. Не дава да се грижат за него, за сутрешен тоалет. Нито медицинските сестри са звъннали да кажат, че той се наранява, че е в такова състояние със синини", заяви жената.

Дъщерята на 67-годишния Андраник пита също защо лекарят, написал съобщението за смъртта му, не съобщил в полицията за синините по тялото и раната на главата. Според българското законодателство, ако причината за смъртта не е ясна, медикът може да откаже да издаде този документ. Лекари обясняват, че не винаги може да се посочи причината и тогава се подава сигнал в МВР.

"На практика, ако не е станало пред теб, ако един лекар отиде, трудно може да прецени и не може да е сигурен каква е причината за смъртта", каза д-р Иван Здравков, зам.-директор на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна

Медикът на Дома за стари хора отказа коментар по случая с мотива, че се води разследване. А Мариам Мхитариан продължава да търси истината за смъртта на баща си.