Председателят на Варненския апелативен съд: Надявам се да не бъдем поставени пред този избор - дали да платим експертиза или да платим ток

Мисия Варна

02-02-2022, 16:43

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

3 500 лева е била сметката за ток на съда през декември - сумата само за месец е 1/3 от тази, която е платена за цяла година през 2020-а

Сметката за ток на Варненския апелативен съд, който се намира на петия етаж в съдебната палата в центъра на града, е скочила главоломно - от 950 лева за декември 2020-та година, на 3 500 лева за същия месец на 2021-ва. Само за декември плащаме 1/3 от това, което сме платили за цялата предходна година, отбеляза Ванухи Аракелян - председател на съда.

Аракелян припомни, че освен за електроенергия, в бюджета за издръжка, са предвидени средства за консумативи и най-важното - за експертизи, извършвани от вещи лица.

"Голямото ми притеснение е доколко ще са достатъчни общо предвидените разходи в това перо. За миналата година разходите за експертизи са били към 50 хиляди лева. Надявам се да не бъдем поставени пред този избор - дали да платим експертиза или да платим ток", каза в интервю за Радио Варна Ванухи Аракелян.

"Все пак искам да отбележа, че нашата ситуация е една от търпимите. Ние сме в постоянна връзка с колегите в страната, аз разбирам, че в редица други съдилища ситуацията е още по-драстична. Надявам се да не ни се наложи да правораздаваме с палта и ръкавици и в условия, които са далече от стандартите, към които се стремим", подчерта Ванухи Аракелян.

"Независимостта на съдебната власт е конституционно прогласена нейна характеристика, без която не можем да говорим за върховенство на закона. Едно от най-ярките проявления на независимостта, това е независимостта на бюджета на съдебната власт. Надявам се предложеният бюджет от Висшия съдебен съвет да бъде приет за разумен, за необходим. В него има завишение, но доколкото разбирам той не е приет в пълния си обем", отбеляза Ванухи Аракелян.