Председателят на Асоциацията на университетските болници: Ситуацията е сложна, разходите за ток и консумативи скачат драстично

Мисия Варна

02-02-2022, 16:10

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще е безотговорно да не бъдат компенсирани лекарите и да не бъде гарантирано на болниците да работят в нормални условия, подчерта проф. д-р Красимир Иванов

Ситуацията в болниците в цялата страна е сложна, разходите за ток и консумативи се увеличават драстично. Това каза в интервю за Радио Варна проф. д-р Красимир Иванов - председател на Асоциацията на университетските болници у нас.

Той даде пример с разходите за кислород, които са се увеличили с повече от 200 процента. Ситуацията с плащанията за отопление и ток е аналогична, каза Иванов и подчерта, че е необходимо да бъдат компенсирани част от разходите на болниците.

"Трябва да продължи да работи методиката, която беше въведена - за компенсиране на лечебните заведения за работа в условия на COVID криза - да може хората, които работят на първа линия да получават необходимите възнаграждения. Те и без да получават тези пари ще продължат да вършат работата си, разбира се, защото това са български лекари, хора отдадени на професията си. Независимо дали ще бъдем компенсирани или не, дали това, което искаме ние като болници, като лекари и Асоциации ще бъде осигурено от държавата или не, ние ще продължим да вършим нашата работа, хората трябва да са спокойни. Но би било безотговорно да не бъдат компенсирани лекарите и да не бъде гарантирано на болниците да работят в нормални условия", подчерта проф. д-р Красимир Иванов.

13 в УМБАЛ "Света Марина" във Варна са преструктурирани в ковид структури в момента. В болницата се лекуват 179 пациенти с COVID-19, от тях има 15%, които са за интензивно лечение.

"В момента имаме над 110 лекари и медицински сестри, които са болни в Света Марина, но въпреки това хората са всеотдайни. Тези хора имат малки деца, имат близки възрастни хора, но въпреки това те работят в тези условия всеотдайно, правят чудеса. Ако се направи една статистика за това какви са резултатите от лечението и от болничната помощ в България и в другите европейски страни ние ще бъдем в пъти по добре като показатели, защото се наслушахме на това как България е на дъното във всички медицински класации и как сме първи по смъртност. Българските лекари са хора, които са вложили и влагат всичко от себе си ежедневно", увери проф. д-р Красимир Иванов.