Общински психолози са осигурили около 800 часа подкрепа на ученици и родители

Мисия Варна

02-02-2022, 14:58

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Голямо внимание е обърнато и на фамилната терапия

Около 800 часа годишно индивидуални психологични консултации са реализирали психолозите от Общинския център за психологична подкрепа на училищната общност, който работи към дирекция „Образование и младежки дейности“ на Община Варна. Психолозите работят активно в подкрепа на деца, ученици и родители, голямо внимание се обръща и на фамилната терапия.

Основните теми, за които се търси подкрепа при малките ученици, са проблеми в обучението, при по-големите - ниска мотивация за учене в електронна среда, а в най-горните класове – проблемно поведение, възрастови кризи, панически атаки. От Общинския център изразяват притеснение, че в резултат на изолацията нарастват психо-травматичните емоционални проблеми, тревожността от самотата и ниското самочувствие. По време на семейните терапии са дискутирани теми като конфликт деца-родители, преодоляване на напрежението от изолацията и страховете за здравето, също така раздяла между родители и влияние върху отношението на децата към всеки от тях.

Основната цел на психологичната консултация е да осъществи подкрепа чрез предоставяне на съвременни системни и ориентирани към детето и семейството услуги. Консултациите са безплатни и са насочени към деца, юноши, родители и педагогически специалисти. Центърът предлага психологична и психотерапевтична помощ, кариерно ориентиране, образователна мобилност и професионална подкрепа чрез супервизия и интервизия. Консултациите са възможни и през ваканцията. Психологичните и кариерни консултации се провеждат след записване на тел.: 0882/567 038, съобщават от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.