Огнище на птичи грип установиха в Добричко село

Мисия Варна

01-02-2022, 21:31

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Птиците подлежат на хуманно умъртвяване и загробване

Огнище на птичи грип е регистрирано в животновъден обект за лични нужди в село Фелдфебел Денково, община Добричка. Със заповед на директора на БАБХ д-р Христо Даскалов птиците подлежат на хуманно умъртвяване и загробване. Определени са и селищата, които попадат в трикилометровата предпазна и десеткилометровата наблюдавана зона около огнището.

Под официален надзор вече са унищожени труповете на заразените птици и контаминираният материал, съобщават от БАБХ. Извършени са механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, както и дворовете и улиците около животновъдните обекти.

Определени са 3-километрова предпазна зона около животновъдния обект, в която влизат две села от община Добричка – Фелдфебел Денково и Дряновец. Определена е и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат 15 населени места в общините Добричка и Тервел . Извършват се клинични прегледи на останалите птици в региона, като към момента не са установени признаци на заболяването в други обекти.

В двете определени зони няма птицевъдни обекти от икономическо значение.