С конкурс: Търсят най-доброто домашно вино в Бяла

Мисия Варна

01-02-2022, 15:33

Автор:

Полина Петрова

Всичко от Автора

Дегустацията ще се проведе на 5 февруари, до участие се допускат само производители от града и околните села

Начало на тазгодишното издание на традиционния си конкурс за домашно вино обяви днес - в деня на Свети Трифон, община Бяла. Инициативата се организира съвместно с НЧ  „Пробуда 1928“. 

В надпреварата за най-добър майстор – винар могат да се включат само местни производители на домашно вино от реколта 2021 година. "Заради често объркване подчертаваме, че под местни имаме предвид производители на вино от град Бяла и селата Горица, Господиново, Дюлино и Попович. Няма да бъдат допускани участници от други градове", уточняват оргаторите на конкурса.

Дегустацията ще се проведе на 5 февруари (събота) в Клуба на културата в Общинския музей от 10:00 часа. С цел предотвратяване на разпространението на Ковид-19, на дегустацията няма да бъдат допускани участници съобщават от община Бяла.

Експертна тричленна комисия ще оцени качествата на вината и ще излъчи победители в отделните категории: Червено вино – мерло; Червено вино - каберне, сира и други; Бели вина – димят; Бели вина –ркацител; Ароматни бели вина – совиньон блан, шардоне и др.; Розе.

Вината трябва да бъдат предоставени на място в деня на дегустацията от 08:30 до 10:00 часа. Изискване към тях е да са бистри и да бъдат в стъклени бутилки, със задължително посочени използваните сорт или сортовете, име на производителя и телефон за връзка. Винарите могат да участват само със вина собствено производство.