Учредяват Международен конкурс за млади диригенти на името на Маестро Борислав Иванов

Мисия Варна

31-01-2022, 20:47

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Очаква се първото му издание да бъде през 2023-та, когато Варненската опера чества 75-годишния си юбилей

Международен конкурс за млади диригенти на името на Маестро Борислав Иванов ще бъде учреден във Варна. "По този начин поднасяме още едно признание към нашия Маестро. Първото издание на конкурса вероятно ще организираме през 2023 г., когато нашият оперен театър закръгля 75-годишния си юбилей", съобщава директорът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова.

Припомняме, че Маестро Борислав Иванов си отиде от този свят на 22 януари в болница в Москва. Утре културни дейци, близки и почитатели ще се сбогуват с именития диригент във Варна. Тленните останки ще бъдат изложени за поклонение на 1 февруари 2022 г. от 11.00 до 13.00 ч. в Държавна опера Варна. Погребалната церемония ще се извърши след това в централния гробищен парк на Варна.

"Маестро Борислав Иванов живя дълго и пълноценно. На 5 декември м.г., малко повече от месец и половина преди кончината му, той беше на работа, гледахме заедно представление. Нямаше репетиция, особено генерална репетиция или премиера на операта, на която да не присъства. Следеше пряко творческия процес и израстването на оперните колективи - оркестъра, солистите, хора, даваше насоки за работа. През последните години ни беше особено ценен именно с тези свои методически указания. Всички черпехме от богатия му творчески и житейски опит", разказва директорът на ТМПЦ-Варна Даниела Димова.

"Маестро Борислав Иванов притежаваше завидна енергия, затова и достигна невероятните 70 сезона на диригентския пулт. Доайен на българските диригенти с най-много изяви в чужбина, той е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света. Това е една невероятна творческа биография, за която той бе удостоен с големи български и международни признания. Много искаше да получи и орден „Стара планина“, най-високата българска държавна награда. Тя му бе присъдена през ноември, но за съжаление не доживя отличието да му бъде връчено лично от президента на България Румен Радев", отбелязва Даниела Димова.

"Разбира се, най-голямата награда за един творец са аплодисментите и любовта на публиката, които Маестро Борислав Иванов получи в изобилие на 9 август м.г., когато чествахме в препълнения Летен театър неговия 90-годишен юбилей с концерт, дирижиран от самия него и от трима негови възпитаници – Светослав Борисов, Стефан Бояджиев и Кръстан Настев", припомня директорът на ТМПЦ-Варна.