Треньорът на хандбалните национали: Удовлетворен съм от играта срещу Латвия

Спорт

31-01-2022, 15:05

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Смело мога да заявя, че сме много удовлетворени от нашата игра и още малко вяра не ни достигна – и в сърцата, и във възможностите, за да вземем победа във втория мач срещу Латвия. Адмирации! Поздравявам целия отбор. Това заяви старши треньорът на националния отбор на България по хандбал – варненецът Чавдар Чернев, след участието на представителния ни тим в пресявката Relegation Round за квалификациите за Евро 2024.

България изигра две срещи на латвийска земя. Отстъпихме и в първата, и във втората съответно с 36:23 и 36:32. Мачовете бяха в спортния център на местния град Добеле – родното място на олимпийския шампион по вдигане на тежести Виктор Счербатис. Феновете на щангите помнят здравия латвиец от европейското в Полша през 2006, когато спря пътя към златото на нашето момче Величко Чолаков.

Градът е разположен в историческата област Земгале, а туристите не пропускат да посетят най-интересната забележителност –красив, средновековен замък .

„Мачовете срещу латвийците бяха изключително полезни за националния отбор. Ние се събрахме на лагер-сбор за 5 дни преди Нова година. След това отборът пламна с ковид. Събрахме се отново само за 4 дни. На практика подготовката ни бе недостатъчна. Отборът на Латвия е изграден от професионални хандбалисти, които се състезават за елитни европейски отбори. В навечерието на двата сблъсъка те бяха на лагер, играха прибалтийски турнир и световни квалификации. И излязоха с цялата си бойна готовност срещу нас. Резултатът от първия мач изключително много заблуждава. Съперникът не ни надигра с кой знае какви хандбални аргументи. Нашата несработеност и недостатъчна подготовка оказаха влияние. Направихме индивидуални, технически грешки, от които Латвия се възползва по най-добрия начин и разликата набъбна“, анализира първия мач националният селекционер на България.

Чавдар Чернев акцентира на факта, че във втората среща трикольорите са били много по-концентрирани и по-събрани.

„Вече бяхме се докоснали до стила на игра на противника. Латвийците излязоха с абсолютно същия си състав, в който фигурираше най-изявеният им състезател – Дайнис Криштопанс. Колосален, с огромни габарити – 217 см! Играл е в Шампионска лига с „Вардар – Скопие“, сега защитава цветовете на ПСЖ, професионалист от класа. Всяка седмица е пред пълни зала, но съумяхме да се справим с него. Домакините се хвърлиха срещу нас за втора победа. Съумяхме да им се противопоставим изключително равностойно, загубихме с 4 гола. Поздравявам целия отбор!“, коментира наставникът на лъвовете.