60 бездомници са настанени във варненския приют за зимата

Мисия Варна

26-01-2022, 17:42

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Капацитетът е 100 места, преди постъпване се прави антигенен тест на място

60 души са настанени във варненския приют за бездомни хора към момента, капацитетът му е от 100 места. Само за няколко дни заради ниските температури в дома са постъпили 10 човека - 7 мъже и 3 жени, 9 от тях са от Варна и 1 от Търговище. Това съобщи в интервю за Радио Варна Таня Василева, директор на дирекция "Социални дейности" в общината. 

"Не сме отказали подкрепа на нито едно лице, което е потърсило нашето съдействие. За да бъде настанено в приюта е необходимо първо да бъде направен антигенен тест, за който съдействат социалните работници на място", уточни Таня Василева. 

"Бездомните лица може да бъдат настанявани в приюта два пъти в годината по 3 месеца или общо 6 месеца. Това обикновено обхваща периода от октомври до март. През март голяма част от настанените в приюта търсят възможност за трудова реализация", отбеляза Таня Василева.

Голяма част от бездомниците, подслонени в приюта са използвали услугата и предходни години и сами търсят съдействие отново - в общината или намясто в приюта, с настъпване на най-студените месеци. В други случаи сигнали постъпват от граждани, които се обаждат в общината, в полицията или в Бърза помощ. Сигнали се приемат и от полицията или районните администрации. Най-важното условие обаче едно лице да постъпи в приюта е то да има желание, защото не малко са случаите, когато потърсим лице по сигнал с намерението да помогнем, то отхвърля предложението с настояване, че има възможност да се справи, каза Таня Василева. 

"През последните 2-3 години се наблюдава една постоянна бройка хора, която търси съдействие за настаняване в приюта. Обикновено през зимния сезон - от октомври до март-април преминават около 120-130 потребители", съобщи Таня Василева.

Приютът за временно настаняване е финансиран от бюджета на община Варна