169 деца са ваксинирани срещу коронавирус във Варна

Мисия Варна

25-01-2022, 21:28

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Първата група записани деца е имунизирана на 22 декември, от 12 януари е започнало поставянето на втората доза, до момента не се съобщава за странични реакции

Продължава ваксинирането на деца от 5 до 11 години в три ваксинационни пункта във Варна с педиатричната ваксина на Пфайзер, която също е двудозова, както при възрастните. Интересът е траен, но сега има изчакване заради повишената заболеваемост в морската столица. Tова съобщи в интервю за Радио Варна д-р Мая Томова - изпълняваща длъжността директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ. Досега са ваксинирани 169 деца, 34 са с втора доза. 

Обикновено децата се ваксинират в групи по 10, за да се гарантира пълноценното реализиране на количествата ваксини. 

Първата група е ваксинирана на 22 декември, от 12 януари е започнало поставянето на втората доза.

Записването на деца за ваксини продължава. "За този петък са записани 4 деца, надяваме се до тогава да се съберат още желаещи, но дори това да не стане записаните деца ще бъдат ваксинирани, не можем да рискуваме да се разболеят в периода на изчакване", коментира д-р Мая Томова. 

Към момента тези 3 пункта, в които се ваксинират деца във Варна са достатъчни, колегите, които работят там са отговорни и не е върнато нито едно дете в часовия диапазон, в който се приемат деца, подчерта д-р Мая Томова.

Около 20 000 са педиатричните ваксини срещу коронавирус, които са разпространени в Районните здравни инспекции в страната. До сега не сме имали сигнал за странични ефекти след поставяне на ваксина, съобщи д-р Мая Томова. Тя отбеляза също, че в почти 100 % от случаите ваксинирани родители са пожелали детето им също да бъде имунизирано срещу коронавирус.