21 000 са кръводарителите във Варна през 2021-ва

Животът

25-01-2022, 17:38

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те са с 1500 повече в сравнение с предходната година

21 000 души са дарили кръв през 2021 година за Районния център по трансфузионна хематология във Варна. Това каза неговият директор д-р Жанина Йорданова в интервю за Радио Варна, като посочи, че винаги срещат голяма съпричастност у хората, такава, каквато видяхме при акцията по кръводаряване в София за ученичката, която беше блъсната от автобус. Миналата година кръводарителите са с 1500 повече в сравнение с 2020-а, а тенденцията за увеличение на желаещите се запазва, каза още Йорданова.

Регулярно е кръводаряването и от началото на новата година. Обикновено най-бърз и голям отклик за кръводаряване има, когато нуждаещите са родилки или пострадали деца, отбеляза д-р Жанина Йорданова. 

Тя изтъкна, че ваксинацията не е противопоказание за даряване на кръв. В кръвния център имат достъп до информационната система, която показва точно кога е ваксиниран кандидат кръводарителят и с каква ваксина. След като премине препоръчителният срок, който за единия вид ваксини е 48 часа, а за другия - 4 седмици, след това няма ограничение за кръводаряване. Не се изследва кръвта, която се прелива дали е заразена с коронавирус, тъй като инфекцията е въздушно-капкова и в световните медицински източници не е посочено, че коронавирусът може да се предава чрез кръвопреливане, уточни д-р Жанина Йорданова.

"Когато човек е здрав и наистина се чувства здрав самото кръводаряване не може да доведе до никакви усложнения или заплахи за здравословното състояние, а с акта на кръводаряване наистина се спасява човешки живот", подчерта д-р Жанина Йорданова.

Тя изрази съжаление, че кръвният център все още няма възможност за изнесени посещения, което би подпомогнало работата му.