Шоково поскъпване на нощувките по морето не се очаква

Туризъм

25-01-2022, 17:10

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Хотелиерите се притесняват да не загубят клиенти, но отбелязват, че ако не вдигнат цените поне с 10% ще търпят сериозни загуби

Скокът на цените на тока и нарастващата инфлация у нас ще доведат до по-високи цени на хотелските услуги по Българското Черноморие. Шоково поскъпване на нощувките обаче няма да има, прогнозират хотелиерите. 

Някои от тях предвиждат минимално повишение с около 10%. Други обаче смятат, че трябва да вдигнат цените поне с 30%, за да не фалират, съобщава БНТ.

Собственик на хотел в курорта Златни пясъци, отбелязва, че не браншът, а пазарът налага повишаване на цените за нощувки. След поскъпването на тока сметките му са скочили от 5 000 на 20 000 лева, а никой не може да прогнозира до кога ще продължават да растат.

Повишаването на заплатите на персонала също е голям разход, жалват се хотелиери и отчитат, че за да имат поне минимална печалба би трябвало да вдигна цените поне с 25 до 30 процента.

Има собственици на хотели във Варна, които задържат цените на услугите въпреки големите разходи. Те се притесняват, че заради поскъпването ще загубят и малкото клиенти, които имат. Градските хотели разчитат основно на конферентния и бизнестуризъм, а такъв в момента почти няма заради пандемията. Малко са обектите, които биха могли да си позволят ръст на цените, тъй като се радват на достатъчно търсене, отбелязват от бранша.

Хотелиерите казват, че бъдещето на туристическия бранш зависи единствено от волята на правителството да се справи с енергийната криза. Факт е, че компенсации за бизнеса има, но те се изплащат с голямо закъснение и са твърде малки, за да са реална помощ трябва да се увеличат поне 2-3 пъти, категорични са от бранша. 

Хотелиерите се надяват да бъде продължена мярката "80 на 20", която миналата година бе отпусната в подкрепа на туристическия бранш. Така няма да се налага да намаляват персонала през зимните месеци, когато туристите край морето са малко.