Двама обвиняеми за наркопрестъпления остават в ареста

Крими

25-01-2022, 16:49

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Варненският апелативен съд отказа да смекчи мерките им за неотклонение

Варненският апелативен съд отказа да измени мерките за неотклонение на двама обвиняеми по досъдебно производство на сектора за Борба с организираната престъпност. Окръжен съд – Варна е постановил задържането им под стража през ноември 2021 г. Трайко М. и Мартин Г. поискаха по-леки мерки за процесуална принуда. Отказът на първата инстанция бе потвърден днес от въззивния съд.

Трайко М. е обвинен в държане на 99,56 грама хероин. Веществото му било разпространено на паркинг във Варна от друг обвиняем по същото разследване. Жалбоподателят е направил самопризнания.

Адвокатът му припомни, че макар да има обременено съдебно минало, никога не е обявяван за издирване и винаги е съдействал на органите на досъдебното производство. Държавното обвинение припомни, че Трайко е осъждан ефективно два пъти. Въпреки изтърпените по едната присъда 5 години лишаване от свобода, той отново е обвинен за престъпление, свързано с държане и разпространение на наркотици. Представителят на Апелативната прокуратура изрази опасения, че ако е на свобода, отново ще се изкуши да наруши закона.

Апелативният съд заключи, че са налице всички законови предпоставки, предвиждащи най-тежката мярка за неотклонение. Освен основателноно предположение за съпричастността на обвиняемия, подкрепено както с доказателства, така и със собствените му обяснения, няма други нови обстоятелства, които да обосновават преразглеждането на задържането под стража. Въпреки изтърпяното лишаване от свобода, Трайко М. е извършил престъплението по настоящото досъдебно производство. Това обосновава опасността, че може да продължи с противоправната дейност. От друга страна, заплахата от ново ефективно наказание може да го подтикне да се укрие. Въззивната инстанция потвърди постановената от Окръжния съд забрана в срок от 2 месеца Трайко да иска преразглеждане на мярката за неотклонение. Като обвиняеми по същото дело са привлечени няколко лица, които подават жалби срещу задържането си и това възпрепятства разследването.

Другият привлечен към отговорност по същото производство – Мартин Г. е обвинен, че е разпространил 5,95 грама метаамфетамин и че е държал с цел разпространение различни количества марихуана, хероин, кокаин и метаамфетамин. Преди няколко дни мъжът е признал вината си. Адвокатът му смята, че изминалите близо три месеца от първоначалното задържане и изяснените факти по случая правят ареста нецелесъобразен. Според представителя на Апелативната прокуратура обаче изводът на Окръжен съд – Варна да потвърди най-тежката мярка за неотклонение е правилен, тъй като опасността от извършване на престъпление не е отпаднала.

Въззивният съдебен състав констатира, че не са налични нови нови обстоятелства, налагащи изменение на мярката. Не е разколебано обоснованото предположение, че Мартин Г. е извършил престъплението,  в което е обвинен. Макар да няма опасност да се укрие, има реален риск той да извърши престъпление. Въпреки че по предходно осъждане е настъпила реабилитация, съдът не може да пренебрегне извършеното престъпление - част от неговата биография. Многократните действия по разпространение на наркотици в миналото и намерените сега в негово владение 4 вида упойващи вещества правят реална опасността при по-лека мярка за неотклонение, обвиняемият да се върне към предишния си начин на живот и да поднови контактите с лицата, на които е разпространявал наркотици.

Определенията на Апелативен съд – Варна, с които бяха отхвърлени жалбите на Трайко М. и Мартин Г., са окончателни.  

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"