Единни стандарти за домашно посещение на бременни искат акушерки

Мисия Варна

24-01-2022, 15:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Времето за консултации в кабинетите е твърде кратко и много от майките търсят отговори на питанията си в интернет от групи за взаимопомощ

Да бъдат въведени единни стандарти за домашно посещение от акушерки, проследяващи бременността, искат от съсловието.

"Акушерството въпреки че е ориентирано към индивидуалния подход към всяка жена, трябва да има норми. Трябва да има ясно разписани правила", каза в интервю за Радио Варна Ина Ненова, акушерка и председател на консултативния съвет на акушерките към Регионална колегия на българска асоциация по здравни грижи.

Домашните посещения са забравена традиция в България, която се стремим да възстановим към звеното за самостоятелна акушерска грижа, посочи Ненова.

По думите й времето за консултации в кабинетите е твърде кратко и много от майките търсят отговори на питанията си в интернет от групи за взаимопомощ.

С домашните посещения ще акцентираме върху грижата за новородените, първите стъпки на кърменето и всичко онова, което буди притеснение у майките.

Според нея чисто организационно този варианта с извънболничната помощ е много по-удачен, за да се свърши всичко предвидено по програмата за майчино здравеопазване.

В момента в много от случаите акушерките са лишени от консултативните си умения, а работата им се свежда до секретарски дейности, така се ограничава потенциала им - с затрупването им с несвойствени задачи, посочи Ненова.

Ако бъдат разкрити самостоятелно звена, бихме могли да поемем консултирането на нормалните бременности и да облекчим от тривиалните случаи лекарите, но това няма как са се случи без стандарти, в които да бъдат дефинирани тези дейности, категорична е Ненова.