Собственикът на магазин, заплашвал продавачка, остава в ареста

Крими

24-01-2022, 14:25

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Зад решетките е и негов съучастник, издирват третият участвал в престъплението

Варненският районен съд взе най-тежката мярка за процесуална принуда по отношение на двама мъже, съответно на 38 г. и на 32 г., спрямо които на 21 януари т.г. са предявени обвинения за извършени в съучастие като съизвършители престъпления по  чл. 142а, ал. 1 и по чл.144, ал. 3 от Наказателния кодекс. Пострадалата от посегателството млада жена, която е работила в магазина на 38-годишния мъж, в продължение на около денонощие и половина е била противозаконно лишена от свобода и държана против волята й в складово помещение. От страна на двамата обвиняеми и трето неустановено по делото лице са й причинени травматични увреждания и отправени закани с убийство по отношение на нея и нейни близки, във връзка с подозрения за извършени присвоявания на средства от пострадалата. Деянията се явяват  тежки умишлени престъпления, доколкото законодателят е предвидил за всяко от тях възможност за налагане на  наказание „лишаване от свобода“ до 6 години.

Анализът на събраните на този етап гласни и писмени материали и доказателства по делото водят съда до обосновано предположение, че обвиняемите са съпричастни към престъпленията, за които са им възведени обвинения. Съдът отчете, че самият механизъм на извършване на деянието, привличането към задружна престъпна деятелност на поне три лица, в достатъчна степен разкрива високата степен на обществена опасност. 38-год. управител на магазина е неосъждан, но са налице данни и съществува реална опасност да се опитва да повлияе върху свидетели за промяна на показанията им. От справката за съдимост на 32-год.  мъж е видно налагано административно наказание, но по отношение на него по делото са налични данни за съпричастност към още едно престъпление – отвличане, за което на този етап не е привлечен към наказателна отговорност. Поради високата степен на обществена опасност съдебният състав на Районен съд – Варна намира, че единствената адекватна към момента мярка за неотклонение по отношение на двамата обвиняеми се явява  „Задържане под стража“.

Обжалването на определението на Варненския районен съд по мярката е в 3-дневен срок, като в случай на жалба делото бе насрочено пред ВОС за 28 януари т.год. от 10 часа.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"