България има нов национален рекорд за трофей от сръндак

Новините

22-01-2022, 13:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той е добит през май 2020 г. в ДЛС-Тервел

България има нов национален рекорд за трофей от сръндак. Оценката е поставена по време на Световното ловно изложение „В едно с природата”, което се проведе през миналата година в Будапеща. Комисията от Международния съвет по лова и опазване дивеча (CIC) оцени трофея, добит през месец май 2020 г. в ДЛС-Тервел, като експертите дадоха оценка от 214,9 точки, което официално потвърждава, че България има нов национален рекорд. Досегашният трофей при сръндак е със 191 точки по CIC и е отстрелян през 2014 година в Къпиново /Велико Търново/.

Предварителната оценка в страната ни, за Гигантът от Тервел /така го нарекоха немски журналисти/, беше 232,12 точки, докато комисията от CIC му даде с около 17 по-малко, основно заради намаляване на теглото на трофея, вследствие на изсъхване през месеците след отстрела.

Знаехме резултата още по време на изложението, но изчакахме комисията да го обяви официално, защото така е коректно, обясни директорът на ДЛС-Тервел инж. Георги Ботев. Получената оценка за нас означава много и е признание за целия ни екип. Все пак нека не забравяме, че ние държим и националния рекорд за елен лопатар с оценка от 208,22 т. по системата на CIC и тегло 4,750 кг. Еленът беше отстрелян през 2016 година, от германския ловец Вернер Аустерман. Хубавото сега е, че новият трофей остава в България, защото беше добит от един от най-добрите български ловци – Ярослав Дончев, коментира инж. Ботев.