110 бебета са проплакали в АГ болницата във Варна от началото на годината

Мисия Варна

21-01-2022, 16:11

Снимка:

Снимка: СБАГАЛ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Рекордните 12 бебета са родени на 18 януари

Във Варненската болница за акушерство и гинекология отпразнуваха днешния Бабинден. Празникът дава тържествен завършек на цикъла на Рождественските празници.

Бабинден идва от езическите праславянски времена и преминава през всички епохи на съществуване на българската народност, като почит и благослов към жената, която помага на идването на новия живот. Официално от 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и празник на гинеколозите и акушерките.

В настоящите трудни времена, когато човечеството е изправено пред предизвикателствата на  пандемията, този празник добива ново звучене и особена необходимост, защото носи оптимизъм, надежда, утвърждаване и вяра в живота, който да пребъде и тържествува въпреки всичко, отбелязват от СБАГАЛ "Проф. д-р Д. Стаматов".

Както всяка година празникът бе отбелязан по традиция с обредно поливане на ръце на д-р Иван Танев и акушерка Теменужка Евлогиева. Тържественият водосвет беше отслужен от Негово Високопреосвещенство Митрополит Йоан.

По случай професионалния празник на родилната помощ, АГ Болница получи поздравления от кмета на Община Варна, Ректора на МУ – Варна и Председателя на БЛС.

Управителят проф. д-р Емил Ковачев, д.м.н. и целият екип на болницата отправи поздрав към всички свои колеги по случай празника: „В ден, като този искаме да изразим своята признателност и уважение към усилията, които полагате ежедневно за раждането на нашите деца. Пожелаваме Ви да продължавате със същата всеотдайност и старание да упражнявате високохуманната ни професия, да поемате в ръцете си все повече новородени и да ставате свидетели на най-голямото чудо – появата на нов живот. Нека бъдат изпълнени с положителни емоции работните ни дни, нека старанията ни бъдат високо оценени с уважение и признателност от страна на нашите пациенти! Пожелаваме на всички здраве, увереност и успехи! Нека с наша помощ се раждат повече здрави деца“!

От началото на годината до днешния празник в АГ Болница са проплакали 110 новородени, 54 момиченца и 56 момченца, като своеобразен рекорд е 18 януари, когато са родени дванадесет бебета - 7 момченца и 5 момиченца.

През Неонатологичното отделение са преминали 21 недоносени бебета.

Най-младата януарска майка е едва 16-годишна, а най-зрялата е на 49 години.

АГ-болницата завърши 2021 година с 2006 новородени, от които 314 са били недоносени. Най-мъничкото бебче, което е било отгледано в неонатологията на СБАГАЛ, е било едва 580 грама. Лекарите са помогнали на бял свят да се появят 67 двойки близнаци и 2 тройки.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"