Обсъждат пътят Варна - Добрич да стане четирилентов

Мисия Варна

21-01-2022, 08:34

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Преброяването от камерите на Агенция пътна инфраструктура показва, че там трафикът е по-висок от този на АМ „Хемус“

Възможно ли е пътят Варна - Добрич да стане четирилентов? Възможността това да се случи бе обсъдена на среща на кметовете на общините в област Добрич с депутатите от 8 Многомандатен избирателен район. За нуждата двулентовият път да бъде разширен се говори от години, като преброяването от камерите на Агенция пътна инфраструктура показва, че там трафикът е по-висок от този на АМ „Хемус“, пише Радио Варна.

Дължината на отсечката от международния път 2-29 от Добрич до Варна е около 40 км. Въпреки това, времето за преодоляването му е един час, разбира се ако шофьорите се движат със съобразена скорост според пътната настилка, натовареността и ограниченията. Ненапразно по тази пътна отсечка патрулите на Пътната полиция са ежедневни. А ако напишете в търсачките в интернет „пътят Добрич – Варна“, то най-много резултати ще ви се появят за катастрофи и дали е затворен или отворен дори и при най-незначителния снеговалеж.

Над 8 000 превозни средства на денонощие преминават по този път, показва статистиката на Агенция пътна инфраструктура. Поставяните до този момент въпроси по време на парламентарния контрол в предишните народни събрания са били само по отношение на рехабилитацията на този път, заявиха на срещата депутатът от БСП за област Добрич Мая Димитрова и кметът на община Добрич Йордан Йорданов. По думите на депутатът от Има такъв народ Ивайло Христов пътят Добрич – Варна има и голямо социално значение.

Одобряването и реализирането на проект, превръщащ пътят Добрич-Вана във високоскоростен четирилентов има и изключително важно стратегическо значение, тъй като от състоянието му зависят и евентуалните бъдещи инвестиции в област Добрич. Според последното преброяване тя е една от най-обезлюдяващите се в страната.